Dan Andrușcă, despre măsurile PSD în beneficiul pensionarilor
Majoritatea pensionarilor din România trăiesc la limita sărăciei. Cu o pensie mizeră, singuri și necăjiți, oamenilor în vârstă le este refuzat dreptul la o bătrânețe lipsită de grija zilei de mâine.
Dan Andrușcă, târgnemțeanul care candidează pe lista PSD Neamț la alegerile parlamentare din 11 decembrie, ne-a explicat ce propun social-democrații cetățenilor din România, și implicit celor din județul Neamț: un program concret și viabil, menit să ridice nivelul de trai al bătrânilor noștri, și nu numai.
Reporter: Cum vedeți situația pensionarilor din România în prezent?
Dan Andrușcă: Din 2012, de când m-am alăturat echipei PSD Neamț, am avut ocazia să cunosc atât seniori cu o situație bună, îngrijiți de copii și respectați în societate, cât și bătrâni nevoiți să supraviețuiască dintr-o pensie foarte mică și cu dorul copiilor plecați în străinătate. Părinții mei nu mai sunt printre noi, însă îmi doresc să pun umărul pentru a le reda tuturor oamenilor în vârstă respectul cuvenit.
Pensie mai mare
Reporter: Ce propuneți în acest sens?
Dan Andrușcă: Propunerea noastră înseamnă, de fapt, măsuri bine-gândite și gata să fie puse în aplicare, de îndată ce vom primi încrederea și votul cetățenilor. Avem un program concret, prin care punctul de pensie va fi majorat, lucru ce va duce la mărirea pensiilor, măsură mult-așteptată de toți cei ajunși la vârsta senioratului. Până în anul 2020, punctul de pensie va creşte treptat cu 60% și, în același timp, pensia minimă garantată. Astfel, de la 1 martie 2017 va ajunge la 520 de lei, iar din ianuarie 2018 se va majora la 640 de lei. Oamenii în vârstă au nevoie de respect şi de o bătrâneţe lipsită de griji, după ce au cotizat o viaţă de muncă la sistemul public de asigurări sociale.
Fără impozite pentru pensionari
Reporter: Apropo de asigurările sociale… În multe cazuri, jumătate din pensie se duce pe impozite și alte taxe care strâmtorează buzunarul bătrânilor.
Dan Andrușcă: Așa este, dar vedeți și dumneavoastră că PNL și așa-zisul guvern tehnocrat se opune eliminării taxelor care împovărează viața oamenilor. În programul nostru, al PSD, am stabilit foarte clar: Toţi cei care au pensia mai mică sau egală cu 2.000 de lei brut pe lună nu vor mai plăti impozit deloc, şi asta de la 1 ianuarie 2017. Cei care au pensia mai mare de 2.000 lei, vor plăti doar 10% impozit, nu 16% cum e acum, doar pe suma care depăşeşte 2.000 lei.
Cât despre CASS, actualii pensionari au plătit suficient, pe vremea când erau în activitate. De ce să le luăm banii de două ori?! Susțin măsura PSD de a desființa contribuțiile la bugetul de asigurări de sănătate și sper să ni se ofere ocazia ca de la 1 ianuarie să eliminăm aceste taxe.
Reporter: Asta înseamnă cheltuieli bugetare suplimentare. Sunt bani?
Dan Andrușcă: Măsurile pentru pensionari (eliminarea CASS, reducerea impozitului pe venit si creșterea pensiilor) ar însemna -3,2% din PIB. Un preț pe care trebuie să ni-l asumăm. E datoria noastră față de cei care ne-au făcut oameni.
Reporter: Pentru un om în vârstă, banii în plus ajută, dar nu sunt suficienți. Rămâne problema singurătății…
Dan Andrușcă: Într-adevăr, migrația tineretului a lăsat în urmă sute de mii de părinți și bunici, singuri în casele lor. Cunosc numeroase cazuri din județul Neamț. Din această cauză, programul nostru de guvernare include măsuri destinate întoarcerii tinerilor acasă. Avem pregătit un set de stimulente financiare, cum ar fi subvenționarea chiriilor, garantarea unui fond de investiții, scutirea de impozit pentru o anumită perioadă de timp. Aici sunt rădăcinile lor, aici trăiesc părinții lor. Le vom da motive să îndrăznească să creadă din nou în România.
Reporter: Ultima întrebare și cea mai simplă: DE CE?
Dan Andrușcă: Ei ne-au oferit tot ce au putut. Le datorăm măcar atât. Pentru că vârstnicii noștri trebuie ratați cu respect, la fel ca orice altă categorie socială. Pentru că, deși nu mai sunt printre noi, vreau ca părinții mei să fie mândri de mine.
Andreea Trăsnea