Dansul arnăuților, oglindă în trecutul poporului român

0

În contrast cu personajele înfricoșătoare, schimonosite cu talent de către meșterii populari care încă mai crează măști tradiționale, la Festivalul Tradițiilor și Obiceiurilor de Anul Nou de la Târgu Neamț au participat și formațiile de arnăuți.

Oameni viteji și iubitori de libertate, acompaniați de o fanfară special întocmită cu acest prilej, arnăuții oglindesc prin jocul lor lupta eroică a poporului român. Ei sunt îmbrăcați în costume populare și poartă peste cămașă o năframă din borangic sau un servet pe care sunt prinse mărgele, iar deasupra o bluză roșie. Pe cap au o căciulă împodobită cu bucățele de oglindă și mărgele. Poartă ițari albi, fustă de cele mai multe ori roșie, opinci cu zurgălăi și buzdugan împodobit multicolor în mână. Există mici diferențe în funcție de zona de proveniență, încă un arnăut n-ar putea fi vreodată confundat cu alt personaj specific Anului Nou.

Nemțenii sunt familiarizați cu grupurile de arnăuți, bazinul folcloric din jurul orașului Târgu Neamț reunind numeroase astfel de formații (din cartierele Humulești și Blebea, din satele Filioara, Agapia, Răucești, Timișești,Urecheni, Oglinzi etc). Nu toate regiunile țării se pot mândri că încă mai păstrează această tradiție, însă în micul oraș de la poalele Cetății Neamț datinile străbune se mențin vii și sunt arătate o dată-n an, pe 2 ianuarie, miilor de oameni din toate colțurile României, veniți să participe la Festivalul Tradițiilor și Obiceiurilor de Anul Nou, organizat de Primăria Târgu Neamț și Casa Culturii, cu sprijinul Consiliului Județean Neamț.

Arnăuții din satul Oglinzi, comuna Răucești- jud. Neamț:

Arnăuții din Humulești, Târgu Neamț:

Arnăuții din Blebea, Târgu Neamț:

Arnăuții din Valea Seacă, Bălțătești:

Arnăuții din Barieră, Târgu Neamț:

Reporter: Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate