Dănuț Andrușcă: „Informațiile privind norul radioactiv care se îndreaptă spre România sunt false!”

0

Un mesaj distribuit pe WhatsApp și mai multe articole de presă apărute în aceste zile au băgat spaima în mulţi internauți. Românii erau  avertizați că spre țara noastră se îndreaptă nori radioactivi, veniți dinspre  nordul Rusiei, acolo unde s-a produs o explozie recent.

Întrebat fiind de către cetățeni cu privire la acest aspect,  deputatul Dănuț Andrușcă- fost ministru al Economiei și fost director al Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) asigură că nu sunt motive reale de îngrijorare.

În urma informațiilor apărute în mediul online, am luat legătura cu Rodin Traicu, preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţii Nucleare (CNCAN). Transmit cetățenilor să stea liniștiți, nu se îndreaptă niciun nor radioactiv spre țara noastră! Sunt știri false, iar CNCAN dezminte total această infomație răspândită în spațiul public. Nu există date care să indice existența unor factori de risc radiologic pentru populația de pe teritoriul României sau mediu„, a declarat deputatul Dănuț Andrușcă.

Redăm mai jos și comunicatul de presă emis de CNCAN luni, 19 august:

Cu privire la articolul apărut în presă, cu titlul ”Norul radioactiv din nord -vestul Rusiei mătură mâine tot teritoriul României”, transmis în media online de către Evenimentul Regional al Moldovei, CNCAN dezminte total această infomație falsă răspândită în spațiul public.

De asemenea, CNCAN precizează că harta la care se face referire în articol și anume ”hartă a dinamicii și distribuției nivelului de radioactivitate pe continentul nostru” se găsește la următorul link https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx, platforma EURDEP, și reprezintă datele furnizate de către rețelele de monitorizare națională a statelor europene la care și România este parte. Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) raportează datele rezultate în urma monitorizării radioactivității mediului efectuate la nivel național către platforma europeană EURDEP. În toată această perioadă pe platforma EURDEP nu au fost înregistrate modificări ale radiactivității mediului.

În continuarea comunicatului comun IGSU-CNCAN-ANPM din data de 18 august 2019, CNCAN precizează că din data de 8 august 2019 și pâna la ora la care acest comunicat a fost emis, nivelul radiațiilor pe teritoriul României se încadrează în limitele radioactivității fondului natural de mediu și nu se impun recomandări sau avertizări/măsuri de protecție pentru populație.

Totodată, CNCAN precizează că nicio organizație internațională cu responsabilități în domeniu nu a emis nicio informare legată de modificarea nivelului de radiatii peste fondul natural, sens în care nu au fost identificate posibile riscuri radiologice pentru populație.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate