Dănuț Andrușcă, la reuniunea din Viena a miniștrilor europeni ai competitivității

1

România este un susținător activ al strategiei UE privind piața unică digitală. Ministrul Economiei, Dănuț Andrușcă este cel care prezintă poziția țării noastre la reuniunea informală a miniștrilor europeni pentru competitivitate- piață internă și industrie.

Desfășurat în perioada 16-17 iunie la Viena, evenimentul face parte din seria de acțiuni organizate de către Austria în cadrul Președinției Consiliului UE.

Temele principale de discuție în cadrul reuniunii sunt:
– utilizarea inteligenței artificiale pentru crearea unui ecosistem vibrant de afaceri în Europa
– integrarea tehnologiei și a competențelor specifice în lanțul valoric.

Pentru întărirea fundamentului științific și industrial al Europei în domeniul Inteligenței Artificiale este necesară crearea unei strategii europene privind dezvoltarea și implementarea tehnologiilor de inteligentă artificială și a unui cadru european pentru finanțarea cercetării și dezvoltării în acest domeniu. Susținem necesitatea dezvoltării educației STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică) și apreciem oportună cooperarea dintre statele membre pentru crearea de noi abilități și competenţe digitale pentru resursa umană din UE, în ritm accelerat și pentru susținerea și menținerea specialiștilor care sunt creatori de inteligență artificială în Europa”, a declarat Dănuț Andrușcă în cadrul reuniunii.

În contextul discuțiilor despre schimbările majore cu privire la modelele de afaceri care trebuie pregătite pe fundalul introducerii inteligenței artificiale, Ministrul Economiei a afirmat că țara noastră apreciază în mod deosebit intenția Comisiei Europene de a sprijini testarea și experimentarea produselor și serviciilor cu inteligență artificială.

Astfel, Dănuț Andrușcă a susținut: “Schimbările majore trebuie să vină în domeniul educației.

Ținând cont că inteligența artificială poate prelua sarcinile repetitive, non-creative, precum și rutinele de lucru ce se desfășoară într-un cadru bine definit (acolo unde se cunoaște fiecare etapă a procesului, care poate fi defalcată în părți relativ previzibile), educația ar trebui să se axeze pe orientarea către acele profesii care necesită creativitate, empatie, gândire critică, conducere (leadership), expresie artistică, adică acele atribute umane care nu pot fi înlocuite de sistemele de inteligență artificială.

Astfel vom evita problemele de natură socială cum ar fi creșterea ratei șomajului datorită dispariției unor categorii mari de profesii prin introducerea de sisteme de inteligență artificială”.

În opinia sa, la baza constituirii HUB-urilor pentru inovare digitală trebuie să stea institutele de cercetări și universitățile de profil din statele membre, având în vedere că domeniul inteligenței artificiale este unul al tehnologiilor avansate, care necesită o resursă umană înalt calificată.

Referindu-se la provocarea re-industrializării și la transformarea digitală și următorul Cadru Financiar Multianual, Dănuț Andrușcă a menționat că stimularea investițiilor private în inovarea digitală în toate sectoarele industriale reprezintă o soluție care trebuie luată în considerare la nivel regional, național și al Uniunii Europene. El a mai declarat că România susține lansarea Programului Europa Digitală din cadrul componentei „INVESTIȚII STRATEGICE EUROPENE” în viitorul cadru financiar multianual post-2020.

România consideră că acest Program va sprijini o serie de proiecte ambițioase, care vor utiliza în mod optim aceste capacități digitale și cele mai recente tehnologii digitale din domenii de interes public precum sănătatea, administrația publică, sistemul judiciar și educația, asigurând disponibilitatea și interoperabilitatea soluțiilor în întreaga UE”, a mai arătat Dănuț Andrușcă.

––––––––––––––––

În marja reuniunii informale a miniștrilor COMPET, Ministrul Economiei Dănuț Andrușcă a avut o întâlnire bilaterală cu omologul său lituanian, Ministrul Virginijus Sinkevičius. Cei doi demnitari au discutat despre modalitățile de valorificare a pontențialului ridicat al economiilor celor două țări în contextul european, precum și o mai bună cooperare între comunitățile de afaceri din cele două state.

Ministrul român al Economiei a arătat că experiența lituaniană în absorbția fondurilor structurale UE ar putea contribui la stimularea cooperării economice și a invitat companiile lituaniene să investească în diferite sectoare precum cel agroalimentar, unde România are un potențial semnificativ de producție și de aprovizionare.

De asemenea, Ministrul Andrușcă a recomandat companiilor lituaniene să utilizeze facilitățile portului Constanța și ale porturilor fluviului Dunărea, pentru operațiunile de afaceri cu Europa de Sud-Est, Asia Centrală și Orientul Mijlociu.

1 Comentariu
  1. Petru spune

    Foarte cursiv a vorbit,ne bucuram cu totii ca nu l-au coplesit emotiile!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate