De ce ROSSAL preia uneori gunoiul colectat selectiv de cetățeni la un loc cu deșeurile menajere?

1

Mulți cetățeni din zona Târgu Neamț se întreabă de ce mai există pubele separate, de ce ar mai selecta gunoaiele, dacă sunt luate cu o singură masină si apoi amestecate?

foto: facebook

Am aflat că specialistii în salubrizare împart deșeurile în două tipuri: fracții umede (deșeuri menajere) și fracții uscate (deseurile reciclabile).

La Stația de Sortare a deșeurilor din Târgu Neamț ajung doar fracțiile uscate (din pubelele colorate- sticlă,carton, plastic și metal).

Aici, de pe o bandă rulantă, angajații Rossal selectează gunoiul locuitorilor din zona 3 (orașul de sub Cetate și comunele învecinate).

E o muncă nu foarte plăcută, dar care trebuie făcută.

Așadar, la sortare pentru reciclare merg doar deșeurile pre-colectate separat de cetățeni, în pubelele colorate.

Deseori, pentru că mulți oameni nu respectă regulile de reciclare, gunoiul din pubelele colorate se contaminează și nu mai poate fi ridicat separat, apoi reciclat.

EXEMPLU:

Dacă în containerul albastru (pentru hârtie și carton) ai aruncat jumătate de kilogram de rosii stricate, ai contaminat tot cartonul din recipient.

Noi verificăm de fiecare dată conținutul înainte de a-l ridica. Când constatăm ca în acel recipient nu este pus bine gunoiul, îl luăm  tot la gunoi menajer pentru ca este contaminat. Astfel, deșeurile nu mai ajung să fie reciclate, ci merg spre groapa de Gunoi de la Girov, cu tot celălalt gunoi menajer„, a explicat Mihai Florea, director Rossal zona 3.

Intr-adevăr, de multe ori, găsim în interiorul unei pubele galbene, de exemplu, tot soiul de deșeuri menajere, deși acolo ar trebui să aruncăm doar plastic și metal.

Asta, cu toate că la câțiva metri distanță există un container pentru deșeurile menajere. Deși, de regulă și teoretic, ar avea cum să colecteze selectiv gunoiul, mulți preferă să îl arunce tot ca pe tarla. Și uite așa, cartonul, plasticul, sticla și metalul ajung tot la Girov, la groapa de gunoi, în loc să fie reciclate.

Găsim însă și exemple pozitive, în tot acest peisaj plin de “așa nu”. Recent, a apărut pe facebook următoarea postare:

foto: facebook

“M-a impresionat gestul acestei familii…
Acestia stau de minute bune aici si sortează propriul gunoi exact asa cum scrie pe pubele in timp ce altii, exact in acelasi timp au venit, au lasat gunoiul jos (in speranta ca il vor separa domnii) si au plecat.
Respectul si lauda mea !”,
scrie o tânără din Târgu Neamț în speranța că postarea ei va trezi simțul civic în rândul altor cetățeni care nu colectează selectiv.

“Apreciem foarte mult initiativele celor care pre-colectează separat deseurile si sunt un exemplu pentru cei care nu o fac„, a punctat reprezentantul Rossal.

Cu prilejul discuției purtate, Mihai Florea a făcut apel la populatie să nu mai arunce aiurea deseurile in containerele speciale, pentru a evita contaminarea.

Necolectarea separată a deșeurilor generate în propria gospodărie, în recipientele distinct inscripționate și amplasate în spații special amenajate (pe platformele de colectare) constituie contravenție și se sancționează cu amendă astfel:

  • 100- 200 lei pentru persoanele fizice,
  • 200-300 lei -persoanele fizice autorizate
  • 200-300 lei -persoane juridice.

Tot contravenție constitui și depunerea deșeurilor în afara acestor recipiente și nemenținerea curățeniei pe platforme. În acest caz, amenzile sunt de 100-200 lei (pentru persoane fizice), 200-500 lei (persoane fizice autorizate)  sau 500-1000 lei (persoane juridice), potrivit Regulamentului serviciului public de salubrizare a localităților din județul Neamț.

Bine ar fi să-și facă datoria, fiecare în dreptul și obligațiile lui, atât operatorul de salubritate, cât și cetățeanul de rând, dar și Poliția Locală.

Andreea Trăsnea

1 Comentariu
  1. Cristina pPalade spune

    Se aude ca au scumpit prețul pt ridicarea gunoiului. Rușine!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate