De Sânziene, poartă o ie cu mândrie!

1

Sâmbătă, 24 iunie, în aceeaşi zi cu sărbătoarea Sânzienelor, românii de pretutindeni celebrează Ziua Universală a Iei tradiționale românești.

Inițiativă lansată într-un moment unic de inspirație și bucurie colectivă de comunitatea online La Blouse Roumaine în iunie 2013, o dată cu sărbătoarea Sânzienelor și Sfântul Ioan de Vară, Ziua Iei se bucură de un succes răsunător. Este celebrată anual pe șase continente, în peste 50 de țări și sute de localități din România. În ultimii ani, popularitatea iei românești a crescut atât de mult, încât vedetele internaționale o poartă ca piesă vestimentară ce se menține în tendințe.

Așadar, dragi români de pretutindeni, nu ezitați să purtați o ie cu mândrie, astăzi și în orice altă zi, exprimându-vă astfel solidaritatea față de valorile tradiționale.

Ia, cea mai importantă piesă a costumului popular feminin din România, cămașă pusă la păstrat în lăzile de zestre ale bătrânelor, a devenit un brand de sine stătător de-a lungul timpului. Frumusețea și originalitatea iilor românești a fascinat pictori și designeri celebri. De exemplu, in 1940 Henri Matisse a pictat capodopera „La blouse roumaine”, care a devenit sursa de inspiraţie a colectiei Yves Saint Laurent pentru toamna 1981:

 

1 Comentariu
  1. sasu spune

    Cand o sarbatoare este promovata cu sinceritate si din suflet prinde cu adevarat ; cand nimeni nu o face din obligatie , totul – nu pare- ci este firesc . Este o incantare sa vezi oameni ,in special doamne si domnisoare din toate categoriile de varsta purtand cu atata eleganta si naturalete , IA ROMANEASCA .Poporul roman exista .

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate