DEALUL GOL, DAR PLIN DE ISTORIE

0

logoUn pinten desprins din Munţii Stânişoarei, numit Culmea Pleşu, străjuieşte oraşul Târgu Neamţ dinspre nord. Deşi în prezent acoperită de păduri, această culme a cunoscut de-a lungul timpului un peisaj variat. În toponimia locală, zona este menţionată şi sub numele de ,,Dealul Gol”, strâns legată de faptul că în secolele anterioare arealul respectiv era despădurit.

monumentÎn ciuda aspectului montan, locul în sine a constituit o atracţie pentru comunităţile umane încă de acum câteva milenii. Astfel, în extremitatea răsăriteană a Culmii Pleşu, aproape de Monumentul Vânătorilor de Munte, este semnalată o aşezare ce datează de acum aproximativ 5500-6000 ani şi care aparţine ultimei faze de evoluţie a binecunoscutei culturi Cucuteni. Deşi în trecut, ca şi acum, zona respectivă nu oferea condiţii deosebite necesare traiului, putem crede că acea aşezare, prin înălţimea la care se află, avea rolul de a controla o parte din Depresiunea Neamţ. La fel de bine putem vorbi şi despre o delocare a unei părţi a comunităţii cucuteniene care trăia în vecinătate, pe Dealul Pometea.

Tot din rândul vestigiilor preistorice trebuie să mai amintim şi mărturiile de locuire atribuite perioadei mijlocii a epocii bronzului (acum aproximativ 3500-4000 de ani), descoperite cu prilejul săpăturilor arheologice efectuate la Cetatea Neamţ în anul 1962. Şi în acest caz, locul, care dispunea de o bună vizibilitate şi de fortificare naturală, a atras populaţiile culturii Costişa.

De departe, cel mai important obiectiv istoric de pe Culmea Pleşu este Cetatea Neamţ, ridicată, după cum bine se ştie, la sfârşitul secolului al XIV-lea. Nu voi insista cu acest prilej asupra fortificaţiei medievale amintite, dar trebuie subliniat faptul că edificarea ei a avut un rol major nu doar pentru ţinutul Neamţului, ci şi pentru întreaga parte de vest a Moldovei, fiind un punct important în sistemul defensiv al amintitei provincii istorice.

Ca o dovadă a recunoştinţei faţă de sacrificiul făcut în confruntările primului război mondial de către vânătorii de munte, pe ,,Dealul Gol” a fost înălţat un mausoleu impresionant prin dimensiuni şi arhitectură – Monumentul Eroilor Vânătorilor de Munte. Ridicat în 1936, la iniţiativa Societăţii ,,Cultul Eroilor” şi cu sprijinul unui comitet local, monumentul a fost inaugurat trei ani mai târziu, la 29 iunie 1939. A fost prezent la ceremonia inaugurală însuşi regele Carol al II-lea, dar şi numeroase oficialităţi militare, pentru a comemora faptele de arme ale celor 146 de eroi căzuţi pe câmpul de luptă.

,,Dealul Gol” mai păstrează şi în prezent urmele confruntărilor militare din cel de-al doilea război mondial. Este vorba de numeroase tranşee militare, săpate pe ambii versanţi ai Culmii Pleşu, care au format un sistem foarte complex şi eficient, în condiţiile în care, în 1944, pe aici a fost stabilită linia frontului.

Acestea sunt doar câteva dintre mărturiile cu caracter istoric care sunt cunoscute pe Culmea Pleşu, dar cine ştie ce alte vestigii, ascunse acum în umbra pădurii, e posibil să mai apară. Important este să consţientizăm importanţa acestor ,,martori ai vremurilor trecute” şi să le acordăm atenţia necesară, ei fiind parte a identităţii noastre.

Vasile Diaconu

(Sursa imaginilor: C. Paţilea, V. Nicolau, 2014)

deal

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate