Decebal Arnăutu, colonel de pe vremea lui Traian

5

De la un gradat cu trei V-uri (caporal), să ajungi ditamai colonelul… e ceva ce nici măcar nu își permite să viseze vreun militar român adevărat. Ei bine, numeroase astfel de înaintări în grad, fără nicio justificare legală, au fost posibile în perioada 2009- 2012, grație mărinimiei fostului președinte Traian Băsescu și fostului ministru al Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

Lista făcută publică în 2012 și reamintită de postul national Antena 3 în seara de marți, 23 mai a.c., conţine nume de politicieni și nu numai, cu toții având un singur numitor comun: apartenenţa politică PDL.

Pe lista militarilor din armata de politruci deveniți peste noapte ofițeri cu grad superior în Armata Română, fără să aibă vreun merit special sau instruirea necesară, figurează și personaje de pe scena politică nemțeană.

Ne interesează în mod special reușita fostului primar de Târgu Neamț. În 2010, Decebal Arnăutu a fost făcut COLONEL al Armatei Române, deși gradul anterior pe care îl deținea era de caporal.

Potrivit legislaţiei, gradul militar este un drept al titularului şi reprezintă recunoaşterea în plan social a calităţii de cadru militar.

Conform mapn.ro, în Forțele Terestre există următoarele grade militare românești:

Generali:

 • General (denumire anterioară: general de armată) – patru stele
 • General-locotenent (denumire anterioară: general-colonel, general de corp de armată) – trei stele
 • General-maior (denumire anterioară: general-locotenent, general de divizie) – două stele
 • General de brigadă (denumire anterioară: general-maior, general de brigadă) – o stea

Ofiţeri:

 • Colonel – trei trese şi un galon
 • Locotenent-colonel – două trese şi un galon
 • Maior – o tresă şi un galon
 • Căpitan – trei trese
 • Locotenent – două trese
 • Sublocotenent – o tresă

Maiştri militari:

 • Maistru militar principal – un galon plus cinci galoane drepte
 • Maistru militar clasa I – un galon plus patru galoane drepte
 • Maistru militar clasa II – un galon plus trei galoane drepte
 • Maistru militar clasa III – un galon plus două galoane drepte
 • Maistru militar clasa IV – un galon plus un galon drept
 • Maistru militar clasa V – un galon

Subofiţeri:

 • Plutonier adjutant şef – trei galoane de 16 mm şi unul de 10 mm
 • Plutonier-adjutant – trei galoane de 16 mm
 • Plutonier-major – două galoane de 16 mm şi unul de 10 mm
 • Plutonier – două galoane de 16 mm
 • Sergent-major – un galon de 16 mm şi unul de 10
 • Sergent – un galon de 20 mm

Gradaţi:

 • Caporal – trei V-uri
 • Fruntaş – două V-uri
 • Soldat – fără însemn

Așadar, Arnăutu, asemeni altor pedeliști, au urcat în ierarhia militară fără a parcurge toate treptele și fără a se gândi măcar o secundă la altceva decât la interesul lor personal (gradele vin cu anumite beneficii) și la cel al partidului de apartenență.  Că deh… e mai simplu să fii propulsat direct în vârf.

Pe aceeași listă care aduce ponegrire Armatei Române figurează și alte personaje politice din Neamț: Gheorghe Ștefan-fost primar al orasului Piatra Neamț, făcut colonel în 2010, răposatul Culiță Tărâță (fost președinte al CJ Neamț), devenit peste noapte colonel, din caporal,  Constantin Catrinoiu (fost primar de Bicaz), trecut de la sublocotenent la colonel în 2010 și Adrian Rădulescu (fost deputat PDL de Neamț) avansat la gradul de colonel tot în anul 2010, de la sublocotenent.

În 2012, dezvăluirile jurnaliștilor de la Antena 3 au fost confirmate de Corneliu Dobrițoiu, pe atunci ministru al Apărării, care a deschis o anchetă și a declarat că vor fi retrase gradele militare acordate pe nedrept.

Există o listă cu avansări în grad a cadrelor militare în rezervă în perioada 2010-2012. Aceste avansări nu sunt însă tocmai secrete pentru că sunt distribuite inclusiv centrelor militare. Este, categoric, un act de politizare a instituţiilor militare. Statutul cadrelor militare specifică foarte clar modalitatea în care se face avansarea cadrelor militare în rezervă. Lipsa de respect pentru lege se vede din avansarea de la nivel la caporal, sau mai puţin, direct la gradul de colonel. Alţii nici nu au făcut armată”, spunea Dobrițoiu în 2012. Spunea, de fapt, un alt om din conducerea acestei țări care, în 2016, urma să fie condamnat definitiv la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Case pentru generali”, în legătură cu achiziționarea în condiții ilegale a unei locuințe de serviciu la preț subvenționat.

Au trecut 5 ani și aceste derapaje constituționale nu au fost încă remediate. Vorbim despre un posibil grav abuz în serviciu contra intereselor publice, făcut de Oprea și Băsescu. Vorbim de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, făcut de toți politicienii PDL care au acceptat politicos gradele militare superioare servite pe tavă de șefii lor de partid drept răsplată pentru ascultarea de care au dat dovadă.

Rușine celor ce au târât Armata Română într-o mocirlă din care cu greu poate să iasă!

Bine măcar că nu purtați în public uniforma cu însemnele de colonel. Ar fi fost culmea…

S.B.

5 Comentarii
 1. nicu spune

  cam tirziu ne spuneti acestea. sau poate aveti interese deranjate la ora actuala?

 2. Humulesteanu spune

  Ei si nu merita?
  Afacut armata, a fost primar 2 sau 3 mandate, are 3 facultati.

 3. AR spune

  UNDE MAI PUI CA DL ARNAUTU CAND ERA PRIMAR L-A FACUT PE VLASOV CETATEAN DE ONOARE AL ORASULUI TARGU NEAMT.VLASOV DUPA CATE STIU EU A FOST UN PIC PE LA PUSCARIE….Dl.Harpa (daca nu cumva l-a avut avocat pe Vlasov) ar face bine sa-i retraga si acestuia titlul d e CETATEAN DE ONOARE rETRAGEREA ACESTUI TITLU ACORDAT LUI VLASOV CA SIGRADUL DE COLONEL AL LUI ARNAUTU AR FI NORMAL!ASTEPT CA DL PRIMAR S A FACA CEVA IN ACEST SENS…..

 4. Aloha spune

  Asta.i acum…Toate merg că pe roate și nu mai avem ce să scriem. Care e problema​? Cu ce deranjează că e colonel…hai sa fim serioși. Se cam dezgroapă morții și de cam da multă importanță lui Arnautu in ultima perioadă. Oare de ce???

  Admin: Categoric, n-are cu ce deranja că e colonel. N-ar trebui să deranjeze nici măcar pe cei care își pun viața în bătaia puștii, simplii soldați din Armata Română.

 5. Vlad Țepeș! spune

  Arnautu când era tânăr și lucra la IRE,lua șpaga de la vecinii care furau curent!Doar prin pile și relații a ajuns primar!!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate