Deputatul Andrușcă, iniţiatorul unei propuneri legislative în sprijinul producătorilor agricoli/ Depozite frigorifice în loc de marfă stricată!

1

Mulţi producători agricoli români sunt grav afectaţi de actuala criză sanitară. Marfa autohtonă pe care aceştia o vând de regulă în piaţă riscă să se strice şi să ajungă la gunoi. Pentru ca fructele şi legumele să reziste mai mult, o soluţie ar putea fi depozitele frigorifice amplasate în pieţe.

Dănuţ Andruşcă- deputat de Neamţ este iniţiatorul unei propuneri legislative în acest sens, de modificare a Legii nr.145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol.

Producătorii agricoli din țara noastră sunt greu încercaţi mai ales în contextul actual. Au nevoie să fie susţinuţi mai mult decât oricând, atât financiar, dar şi din punct de vedere logistic, pentru a-şi putea comercializa produsele- legumele şi fructele- în pieţele alimentare în condiţii optime, inclusiv de a beneficia de depozite frigorifice cu atmosferă controlată în cadrul pieţelor„, spune deputatul nemţean.

În aceste depozite frigorifice se pot păstra pentru o perioadă mai îndelungată produsele româneşti, iar producătorii nu ar mai fi nevoiţi să-şi arunce producţia proprie nevalorificată.

Pe de o parte, prin această iniţiativă, vrem să sprijinim producătorii locali. Păstrarea în depozite frigorifice a legumelor şi fructelor pe care aceştia le produc şi comercializează în pieţe le-ar asigura condiţii optime şi le-ar creşte perioada de valabilitate. Pe de altă parte, iniţiativa legislativă vine şi în întâmpinarea consumatorilor. Aceştia ar găsi în pieţe produse autohtone, de calitate superioară, mult mai bune decât roşiile din Turcia sau căpşunile din Spania, de exemplu”, precizează deputatul Dănuţ Andruşcă. 

foto arhivă

În legea mai sus meţionată, se doreşte să fie introduse si următoarele aspecte:

Administratorii pieţelor sunt obligaţi să deţină depozite frigorifice cu atmosferă controlată pentru păstrarea de către producătorii locali a legumelor şi fructelor în condiţii optime.

Sumele necesare pentru finanţarea construcţiei depozitelor frigorifice cu atmosferă controlată se asigură de la bugetul de stat, din fonduri europene sau fonduri legal constituite, prin depunerea de proiecte la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”.

Proiectul de lege deja a intrat în procedură de urgenţă la Senat„, ne-a precizat Dănuţ Andruşcă.

Inițiativa deputatului nemţean a fost salutată de către Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România, care o consideră „imperios necesară şi oportună pentru producătorii agricoli de legume şi fructe”.

_______

Specialiştii confirmă că România are capacitatea de a produce tot ce este necesar, fără să apeleze la importuri. Însă trebuie ca şi producătorii să aibă toate condiţiile pentru a-şi vinde marfa, în loc să o arunce la gunoi, alterată…

1 Comentariu
  1. Stefan G. spune

    Sigur, în piețe vând doar „producători”. Nu există o mafie a intermediarilor, nț, nț. Dacă se va implementa o astfel de propunere, nu va sprijini producătorii adevărați ci, așa cum s-au făcut legile în ultimii 30 de ani, vor beneficia tot șmecherii. O lege care să-i ajute pe producători ar fi una care să le faciliteze afilierea, cei care muncesc 1-2 ha de pământ să se grupeze în asociații și să cultive pe suprafețe mari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate