Descoperire impresionantă din perioada Cucuteni făcută de inginerul Marius Irimia în Neamț

0

„Nu aduce anul ce aduce ceasul”, este zicala care i se potrivește perfect  inginerul silvic Marius Irimia, membru al Administrației Parcului Natural Vânători- Neamț

inginerul Marius Irimia

La sfârșitul săptămânii trecute, Marius Irimia, cu ajutorul detectorului de metale, a făcut o descoperire foarte valoroasă din punct de vedere arheologic: un topor de aramă, cu brațele dispuse „în cruce”, un braț cu tăișul orizontal și celălalt cu tăișul vertical, perpendicular unul pe celălalt, din perioada Cucuteni.

„ Așa cum zice zicala <nu aduce anul ce aduce ceasul>, duminica ce a trecut am avut norocul și onoarea să descopăr un artefact foarte vechi si foarte valoros din punct de vedere arheologic Este vorba despre un topor de aramă, cu brațele dispuse <în cruce>, un braț cu tăișul orizontal și celălalt cu tăișul vertical, perpendicular unul pe celălalt, din perioada Cucuteni, una dintre cele mai misterioase civilizații ale eneoloticului de pe teritorul țării noastre. Chiar dacă la prima vedere, toporul pare o piesă banală, asemănându-se cu un târnacop miniatural, povestea lui este una fascinantă. Acest model de topor de aramă este printre primele modele apărute pe teritoriul României, în urmă cu aproximativ 6000 de ani. Acest tip de topor este considerat un simbol al puterii la comunitațile eneolitice, fie ca simbol individual (însemn al puterii sefului de trib, un fel de sceptru care simboliza autoritatea), fie ca simbol al intregii comunități. Era un obiect de valoare și de paradă, folosit în ceremoniile magico-religioase (ritualul de jerfire a unor animale).
Acest tip de topor este foarte rar reprezentat pe teritoriul Moldovei, iar la nivelul județului Neamt, dacă nu ma înșel, s-a mai descoperit întâmplător un singur exemplar.
Din zona unde am descoperit toporul, am adunat șă câteva fragmente de ceramică, care fuseseră scoase la suprafață în urma lucrărilor agricole. După cum se observă, ceramica este pictată, specifică perioadei Cucuteni. Pe unul dintre fragmente se poate observa simbolul OVALULUI, care reprezintă feminitatea, fertilitatea.
Modelele geometrice pictate pe vasele cucuteniene nu erau întâmplătoare sau cu rol decorativ, ci reprezintă simboluri sacre: spirala, crucea și X, zvastica (cea pozitivă în sensul literei Z ), rombul, cercul, yin și yang, spiralele îngemănate, semne regăsite din neolitic până în prezent în satul românesc pe parcursul a cca. 8 milenii. Unul dintre simbolurile fundamentale pe care s-a format spiritualitatea culturii Cucuteni este spirala. Drumul în spirală este calea spre o altă lume. Spirala dublă poartă semnificația întoarcerii din aceea dimensiune, un traseu pe care probabil, preotesele cucuteniene îl cunoșteau. Pentru tradiția românească, spirala este drumul spre o altă lume, drum la capătul căruia este descoperită Marea Zeiță Mamă.
”, a scris inginerul silvic Marius Irimia pe pagina sa de socializare.

sursa foto: Irimia Mariua/ Facebook


Descoperirea a fost făcută pe teritoriul comunei Mărgineni, la granița acesteia cu comunele Zănești si Podoleni, iar atât toporul, cât și fragmentele de ceramic au fost predate, așa cum prevede legea, Direcției Județene pentru Cultură Neamț.

Potrivit doamnei Rocsana Josanu (directorul DJC Neamț), acestea vor ajunge în custodia Complexului Muzeal Județean Neamț, nefiind exclus ca în zona în care au fost făcute descoperirile să existe un sit arheologic.

Despre descoperirile făcute de Marius Irimia puteți afla mai multe și din articolul Descoperirile monetare realizate de inginerul silvic Marius Irimia, expuse la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate