DESPRE MOVILELE FUNERARE DIN DEPRESIUNEA NEAMŢ

0

În timpurile preistorice, oamenii au manifestat un comportament funerar variat, în strânsă legătură cu credinţele lor religioase. O categorie importantă de monumente funerare o reprezintă tumulii, care sunt, de fapt, nişte movile de pământ, ridicate deasupra unuia sa a mai multor morminte. Astfel de movile au apărut încă de acum cinci milenii şi s-au răspândit într-un teritoriu extrem de vast, dar obiceiul construirii lor a durat o perioadă îndelungată de timp, până acum aproape un mileniu. În Moldova, astfel de monumente funerare se întâlnesc cu precădere în jumătatea răsăriteană a provinciei, dar apar şi dincoace de Siret, până în zonele subcarpatice. O caracteristică a acestor tumuli o reprezintă dimensiunile lor impresionante, de până la 5-6 m înălţime şi un diametru ce poate ajunge până la 50 m. Desigur, în unele cazuri, dimensiunile s-au diminuat în timp, dar încă mai pot fi identificate în teren, chiar şi pe baza unor toponime. Un alt element specific este cel legat de faptul că aceste movile mortuare se găseau, în majoritate, în zone înalte, vizibile. Lucrul acesta se explică prin faptul că ele reprezentau şi un însemn social, adăpostind, de obicei, morminte ale unor căpetenii sau războinici.

În Depresiunea Neamţ, adică în zonele învecinate oraşului Târgu Neamţ, se cunosc mai multe astfel de movile, două dintre acestea fiind chiar în marginea localităţii, alta aflată la Târpeşti, dar obiective similare sunt cunoscute şi la Grumăzeşti, Topoliţa şi Davideni. Din păcate, aceste movile nu au fost cercetate, dar prin comparaţie cu situaţia din zonele învecinate şi pe baza caracteristicilor pe care le au, se poate admite că acestea datează din epoca bronzului. Mai târziu, în sec. IV p. Chr., în zona subcarpatică a luat naştere o nouă cultură arheologică, al cărei element specific îl reprezenta tocmai înmormântarea în cadrul unor astfel de movile. Această entitate, numită Cultura Tumulilor Carpatici, este atestată în zona noastră prin cimitirele de la Nemţişor şi Târzia. În aceste două localităţi au fost descoperite trei cimitire alcătuite dintr-o aglomerare de astfel de movile. Prin cercetarea unora dintre acestea au fost descoperite mai multe morminte de incineraţie, dar şi numeroase obiecte de inventar.

Importanţa acestor monumente funerare este legată de faptul că ele reprezintă mărturii importante ale concepţiilor din vechime legate de ritualurile funerare şi de importanţa anumitor indivizi din cadrul unor comunităţi umane.

Dr. Vasile Diaconu

(sursa imaginilor – arhiva personală)

movile funerare

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate