Zimbri din UK, la Vânători

1

La Parcul Natural Vânători Neamț au sosit cele șase femele de zimbru, donație din partea Fundației Aspinall, din Marea Britanie.

Exemplarele au ajuns cu întârziere, din cauza sistemului rutier din România, într-un camion specializat, cu remorcă de mari dimensiuni. Importul animalelor s-a făcut cu implicarea Asociației Europene a Grădinilor Zoologice și Acvariilor și a Programului de Conservare a Speciilor Amenințate. Toate costurile au fost suportate de Fundația Aspinall.

„E vorba de șase femele de zimbru, valoroase din punct de vedere genetic, cu vârste între 2 și 3 ani. Provin de la grădininile zoologice Howletts, Anglia(2), Port Lympne, Anglia (1), Fota, Irlanda (2) și Highland, Scoția (1). Ne-au înțeles, au sesizat importanța, unicitatea  Programului de reintroducere a zimbrului în Carpați, a declarat Sebastian Cătănoiu, directorul Parcului Natural Vânători Neamț.

Ținând cont că au fost obișnuiți cu un alt tip de climă și cu o altă hrană, exemplarele vor sta aproximativ o lună în carantină, în țarcul de aclimatizare de la Chitele, comuna Crăcăoani, pentru acomodare.

În momentul eliberării în sălbăticie, zimbrii vor fi dotați cu colare GPS, pentru transmiterea datelor prin satelit și recepționarea lor în mod automat. Vor fi monitorizate în vederea studierii habitatelor, deplasărilor în teritoriu, preferințele pentru refugii etc.

Mulțumirile noastre se îndreaptă către Fundația Aspinall din UK, Direcția Sanitar Veterinară care a netezit drumul zimbrilor către România, dar și către comunitatea locală din Vânători, care, la sosirea transportului, au fost dornici și curioși să vadă exemplarele. Eforturile noastre de a achiziționa noi exemplare de zimbru au început acum mai bine de un an și e greu de crezut că s-au finalizat, menționează Sebastian Cătănoiu.

Andreea Trăsnea

 

1 Comentariu
  1. brustureanu spune

    am vazut ce gloabe ne-au trimis , slabe , numai piele si os , probabil s-a scape de ele le-au donat noua !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate