Direcția Județeană pentru Cultură Neamț reclamă starea proastă de conservare a Cetății Neamț

0

După cum spuneam încă din 2010, în articolul Cetatea Neamțului, în bășcălie restaurată și prost administrată, specialiștii au declarat în repetate rânduri că restaurarea care s-a făcut la Cetate nu prea are legătura cu arheologia, ci mai mult cu bășcălia.  Cetatea „s-a făcut”. În „stil românesc”, cum ne stă bine să particularizăm tot ceea ce deţinem.

Au trecut ceva ani de la restaurarea-renovarea Cetății Neamț, motiv pentru care am adresat conducerii Direcției Județene pentru Cultură Neamț următoarea întrebare: De la momentul recepționării lucrărilor de restaurare de la Cetatea Neamț am sesizat o serie de probleme care observăm că s-au agravat în timp. Care este situația actuală a acestui obiectiv de patrimoniu?cetatea

”În cursul zilei de marți, 26.10.2016, m-am deplasat la monumentul istoric pentru a verifica starea de conservare al acestuia, în contextul materialelor publicate în presă referitoare la acest subiect și al unei vizite efectuate de colegele mele în zonă, în săptămâna 10-17 octombrie.

Din păcate, situația obiectivului nu este deloc îmbucurătoare. Nivelul crescut al precipitațiilor din ultima vreme a scos la iveală probleme grave generate de lucrările de restaurare din perioada 2007-2009. 

Cele mai mari probleme au apărut din cauza proastei izolații. Apa meteorică s-a infiltrat în ziduri, antrenând către suprafață sarea, astfel încât în anumite zone au apărut stalactite. Rețeaua electrică îngropată în pereți este grav avariată. Pentru a evita producerea unor scurtcircuite, personalul unității muzeale preferă să nu aprindă becurile și să nu folosească prizele.

Tot gradul de umezeală excesivă a afectat puternic tencuiala pereților, care fie este exfoliată, fie a căzut în totalitate. Pe anumite porțiuni, zidurile au culoare verzuie, fiind acoperite cu mușchi. Apa a pătruns și în tavanele și podelele din lemn, creând mediul favorabil apariției mucegaiului și ciupercilor higrofile.

Infiltrațiile sunt favorizate și de scurgerea defectuoasă a apei de pe planșee și terase. Barbacanele de evacuare sunt prea puțin ieșite în afară, astfel încât apa se scurge pe ziduri și a provocat deja prima dislocare de pietre de pe peretele estic, în partea stângă a intrării principale.

În concluzie, starea avansată de degradare a monumentului impune intervenții în regim de urgență pentru remedierea acestor probleme, în scopul prevenirii distrugerii unui obiectiv de patrimoniu de referință din județul Neamț.”, a declarat Rocsana Josanu, directorul Direcției Județene pentru Cultură Neamț.

 

sursa: ZiarPiatraNeamt.ro

2010- Cetatea Neamț, în bășcălie restaurată și prost administrată

2014- Cetatea Neamț, atacată din interior

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate