Doi străjeri ai Cetății Neamț, ridicați la rangul de polcovnic

0

Ordinul cavaleresc al Străjerilor Cetății Neamț, plămădit de prof. Elena Preda și preluat de pr. Marian Filip a fost prezent vineri, 22 iulie, la activitățile organizate în comuna Agapia cu prilejul finalizării Școlii de Vară a profesorilor de Istorie din România.Untitled3

Recent, tinerii curajoși au trecut prin diverse probe de voinicie în cadrul Festivalului Medieval de la Târgu Neamț, în urma cărora doi dintre ei s-au evidențiat în ochii lui Ștefan- Vodă.

Drept răsplată, bravii străjeri pe nume Ștefan și Tudor au fost ridicați la rangul de polcovnic. Ceremonia s-a desfășurat în prezența elevilor pasionați de istorie din județul Neamț și a celor peste 50 de profesori, doctoranzi și cercetători participanti la Școala de Vară a Profesorilor de Istorie din România. Prof. Elena Preda (inspector școlar în cadrul ISJ Neamț și organizatorul evenimentului), prof. univ. dr. Bogdan Murgescu de la Universitatea București, prof. dr. Bogdan Teodorescu- reprezentantul Societății de Științe Istorice din România și prof. dr. Daniel Nedeloiu- președintele Asociației Profesorilor de Istorie din Neamț (APIN) și-au dat aprobarea ca cei doi străjeri să fie ridicați la rangul de polcovnic (colonel ar fi gradul militar din zilele noastre).

La final,  pasionații de istorie veniti din toate colțurile țării au privit cu încântare demonstrațiile de lupte medievale pregătite de către Străjerii Cetății Neamț.

Prin activitățile desfășurate, Ordinul cavaleresc al Străjerilor Cetății Neamț reconstituie trecutul din vremea lui Ștefan cel Mare într-o manieră cât mai autentică și  mai aproape de adevăr, apelând de fiecare dată la sfaturile profesorilor de istorie din Târgu Neamț.

În cadrul proiectului „ISTORIE ŞI SPIRITUALITATE NEMŢEANĂ”, prin finanţarea asigurată de Consiliul Judeţean Neamţ (care acoperă cheltuielile de cazare, masă şi activităţile propriu-zise), se asigură formarea profesională a zece profesori din învăţământul preuniversitar din judeţul Neamţ.

Andreea Trăsnea

Operator imagine/ Editor montaj: Dacian Aniței

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate