Donald Trump a aprobat un atac armat împotriva Iranului. Ordinul, suspendat în ultimul moment

0

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, a aproba ieri, 20 mai, un atac selectiv contra Iranului ca răspuns la doborârea de către Teheran a unei drone americane, totuși liderul de la Casa Albă a suspendat ordinul înainte ca Pentagonul să-l execute.

sursa foto: CARLOS BARRIA / REUTERS

Conform New York Times, Trump ar fi aprobobat, într-o primă fază, lansarea de rachete, dar a revocat ordinul în ultimul moment, a notat theguardian.com.

Nu se cunosc exact motivele suspendării operaţiunii – dacă aceasta s-a datorat unei schimbări de opinie a lui Trump sau a avut la bază raţiuni logistice – şi nici nu au putut indica dacă atacurile au fost anulate sau amânate. 

Trump a mai autorizat două atacuri asemănătoare în 2017 şi 2018 asupra unor obiective militare ale regimului lui Bashar al Assad în Siria. 

La primele ore ale zilei de joi, Iranul a doborât o dronă a armatei americane care, potrivit Teheranului, intrase în spaţiul său aerian pentru misiuni de supraveghere, însă, conform Pentagonului, aparatul se afla deasupra apelor internaţionale într-o misiune de recunoaştere. 

După ce a aflat de doborârea dronei, Trump a postat pe Twitter următorul mesaj: „Iranul a făcut o mare greşeală!”. 

Totuşi, câteva ore mai târziu, Trump a redus importanţa evenimentului şi a evocat posibilitatea unei erori umane, spunând că-i vine greu să creadă că a fost ceva intenţionat.

Relaţiile Statelor Unite cu Iranul sunt tensionate din cauza sancţiunilor impuse de Administraţia Donald Trump după retragerea din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul. Preşedintele SUA vrea limitarea activităţilor nucleare şi balistice iraniene.

surse: Stiripesurse.ro, Libertatea

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate