Duminică, 25 martie, Poliţia Română aniversează 196 de ani de atestare documentară

0

Poliţia Română aniversează duminică, 25 martie a.c., 196 de ani de atestare documentară.

Sărbătoare a fost marcată vineri, 23 martie, într-un cadru festiv la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Neamț, alături de oficialităţile din judeţ, reprezentanții celorlalte structuri MAI, jurnaliști și personalul instituției.

Răsfoind filele istoriei Poliţiei Române, aflăm că, alegerea datei de 25 martie este legată de simbolul creştin al Bunei Vestiri, aflat pe primul steag al Marii Agii, simbol ce a fost preluat şi pe actualul drapel al Poliţiei Române. Legislativ, data de 25 martie a fost desemnată Ziua Poliţiei Române prin art. 50 din Legea nr. 218 din 23.04.2002.
În anul 1822, domnitorul Dimitrie Ghica i-a înmânat Marelui Agă Mihăiţă Filipescu, şeful poliţiei din acele timpuri, drapelul pe care era cusută sigla Steagului Agiei, legalizând, astfel, funcţionarea acestei instituţii. Alături de siglă se afla o ghirlandă din aur în interiorul căreia era prezentată Maica Domnului, înaintea Arhanghelului Gabriel, care îi aducea vestea cea bună (Buna Vestire).
În anul 1831, prin Regulamentele Organice, Agia a devenit Poliţie şi s-a creat Poliţia din Capitală, atribuţiile fiind apropiate de cele actuale (ordinea, paza oraşului în timpul nopţii şi păstrarea liniştii, supravegherea tuturor persoanelor care intrau în oraş).
Într-o formă sau alta, sub diferite denumiri, simţindu-se nevoia statornicirii unor norme şi reguli de ordine şi siguranţă, de funcţionare în linişte şi pace, Poliţia, ca instituţie, a însoţit statul în toate orânduirile cunoscute de istorie.

Despre semnificaţia zilei de 25 martie le-a vorbit celor prezenţi în sala de festivităţi a inspectoratului, ofițerul specialist pe protejarea patrimoniului național cultural, comisarul Josanu Vitalie.

Pe parcursul ședinței s-a dat citire mesajului adresat poliţiştilor de către Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan, și al inspectorului general al Poliției Române, chestor principal de poliție, Alexandru Cătălin Ioniță.

Inspectorul șef a prezentat ordinele și dispozițiile de avansare privind 26 de ofiţeri şi 40 de agenţi, înaintaţi în gradul profesional următor la termen, după care au fost acordate premiile câştigătorilor concursurilor sportive.

„Ziua Poliţiei Române, pe care o sărbătorim în fiecare an pe data de 25 martie, constituie un prilej pentru a reafirma, în faţa tuturor nemțenilor, că poliţiştii acestei instituţii vor da dovadă de corectitudine, cinste, dăruire, curaj şi profesionalism, în apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetățenilor.

Anul acesta aniversăm 196 de atestare documentară a Poliţiei Române Moderne. Anii post-revoluţionari au contribuit treptat la maturizarea instituţională necesară acestei structuri. Putem spune că, astăzi, poliţiştii români sunt profesionişti adevăraţi, atât în misiunile desfăşurate în plan intern, cât şi în plan extern, acolo unde au dovedit că pot colabora şi că pot face echipă cu partenerii străini în unele dintre cele mai fierbinţi zone ale globului. La acest ceas aniversar, în numele echipei manageriale adresez polițiștilor nemțeni cele mai bune gânduri și urări de succes în activitatea profesională, iar familiilor acestora le transmit mulţumiri pentru sprijinul şi înţelegerea acordate.

Pe această cale, asigurăm cetățenii județului Neamț că ne vom îndeplini misiunile, în spiritul devizei noastre “Lex et Honor”, pentru a asigura comunității un climat de ordine și pace socială, de siguranță și normalitate pentru viața cotidiană.

LA MULȚI ANI, TUTUROR POLIȚIȘTILOR!, a transmis șeful IPJ Neamț, comisarul şef  Paul-Costel Tablan, cu ocazia aniversării Zilei Poliţiei Române.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate