După 47 de ani/ Școala nr. 2 Târgu-Neamț intră în prima modernizare serioasă, cu fonduri europene

0

Corpul principal al Școlii Gimnaziale Domnești (nr.2) din Târgu- Neamț se va schimba la față grație unui proiect pentru implementarea căruia primăria orașului a accesat fonduri nerambursabile.

E prima dată în istoria școlii când se întâmplă asta.

De la inaugurare au trecut 47 de ani, timp în care această clădire nu a beneficiat niciodată de ample lucrări de reabilitare și modernizare.

„Clădirea principală a școlii noastre, construită în 1975, nu a mai fost niciodată modernizată de la inaugurare. S-au făcut doar intervenții minore, termopane și reparații uzuale„, ne-a confirmat prof. Eugen Pitrinjel, directorul Școlii Gimnaziale Domnești din Târgu-Neamț.

Urmează reabilitarea, modernizarea și dotarea clădirii la standarde europene, proiectul fiind deja demarat.

„Într-adevăr, am semnat contractul de finanțare din fonduri europene pentru Școala nr. 2. Va fi reabilitată și modernizată în totalitate clădirea principală, în suprafață desfășurată de 1154 mp. Se vor executa lucrări ample, de la schimbare tâmplărie, modernizare grupuri sanitare sau refacerea instalației electrice, până la reabilitare termică, instalare panouri fotovoltaice și pompe de căldură.

Proiectul presupune și dotarea sălilor de clasă, dar și amenajarea unui teren de sport multifuncțional și a spațiilor verzi”, ne-a declarat Daniel Harpa, primarul orașului Târgu-Neamț.

Valoarea totală a investiției, conform devizului general, este de 11.429.118,12 lei cu TVA, din care 6.602.111,16 lei din Fondul European de Dezvoltare Regională și 1.468.558,16 lei din bugetul național.

Perioada de implementare a proiectului este martie a.c. – decembrie 2023.

Acest proiect înseamnă asigurarea condițiilor necesare pentru derularea unui act educațional de calitate pentru elevii școlii (…) Așteptăm cu nerăbdare începerea lucrărilor. E o școală care merită cu vârf și îndesat aceste investiții, ținând cont și de trecutul școlii, și de evoluția ei dată în special de rezultatele elevilor„, a conchis directorul Eugen Pitrinjel.

Proiectul numit “Îmbunătățirea infrastructurii educaționale în vederea reabilitării, modernizării și dotării Școlii Gimnaziale nr. 2 Grigore Ghica Vodă Târgu Neamț” este finanțat din fonduri structurale în cadrul Programului Operaţional Regional (P.O.R.) 2014 – 2020, – Axa prioritară 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale, Prioritate de investiții 10.1 Investițiile în educație, și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectiv Specific 10.1 Creșterea gradului de participare la nivelul educaţiei timpurii şi învăţământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.

Faptul că asigurarea accesului, calității și a atractivității educației în școlile din orașul Târgu-Neamț continuă să fie o prioritate pentru administrația publică locală nu poate fi decât un lucru îmbucurător și demn de dat exemplu altor primării.

Amintim aici numai alte două dintre investițiile majore în infrastructura educațională din Târgu-Neamț realizate cu Daniel Harpa la conducerea orașului: reconstruirea Școlii din Humulești și modernizarea Creșei orașului în așa fel încât toți părinții să-și dorească un loc acolo pentru prichindeii lor.

Proiectul ce vizează reabilitarea și modernizarea corpului principal de la Școala Gimnazială Domnească nu este singura investiție majoră aflată în prezent în implementare. Primăria orașului Târgu-Neamț a accesat fonduri europene și pentru un alt proiect, numit “Îmbunătățirea serviciilor sociale, educaționale, culturale și recreative din orașul Târgu-Neamț”. Proiectul este unul amplu, cu o valoare de peste 3.600.000 euro și vizează inclusiv modernizarea altor două clădiri în care învață copiii din Târgu-Neamț. Detalii, într-un următor articol.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate