Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
vineri 19 aprilie 2019
  • :
  • :

E seara magică în care vine Moș Nicolae! [Tradiții și Obiceiuri]

În fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie se deschid porțile magiei sărbătorilor de iarnă.

Este seara în care toți copiii, indiferent de vârstă, își lustruiesc ghetuțele și speră că au fost suficient de cuminți pe parcursul anului încât Sfântul Neculai să le aducă daruri.

Cei neascultători vor primi o nuielușă de la moș, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să-și asculte părinții și bunicii.

Deși e grăbit să ajungă la toți copiii din lume, Sfântul Nicolae își face timp să asculte dorințele fiecărui copil în parte. Le ia în calcul și le îndeplinește dorințele fie în această seară, fie în anul următor, sau i le transmite lui Moș Crăciun, dacă ghetuțele sau cizmulițele nu sunt suficient de încăpătoare pentru ceea ce i-au cerut copiii cuminți.

Potrivit tradiției românești, moșul apare pe un cal alb (făcând trimitere la prima zăpadă, la începutul iernii) și îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele. Este stăpânul apelor și salvează marinarii de la înec. Tot Sfântul Nicolae apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

În noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice. Se aduc în casă crengi de pomi fructiferi şi se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul roditor.

În colindele româneşti se vorbeşte despre florile dalbe, flori de măr. Asta pentru că bătrânii cunoşteau şi ei că nuielușa Sfântului Nicolae trebuie să fie una de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i-a dat crenguţa și în anul următor îi va umple ghetuțele cu daruri.

Tot Sfântul Nicolae este semnul începutului iernii grele, căci el ascunde soarele şi îşi scutură barba de ninsoare. De aceea, dacă te uiţi pe cer, preţ de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

În această seară dăruim și primim cadouri și ne pregătim pentru sărbătorirea de mâine a Sfântului Nicolae- una dintre cele mai îndrăgite sărbători de peste an.

O seară magică tuturor!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *