Elevi de la Liceul „Vasile Conta” Târgu Neamţ, în hora Unirii de la Ruginoasa

0

Pentru al treilea an consecutiv, elevii de la Liceul „Vasile Contaˮ Tîrgu Neamț au trăit istoria actului de la 24 ianuarie 1859, la Palatul lui Cuza de la Ruginoasa.

Elevii din clasele a IX C, XI C și XI D au fost însoțiți de profesorii Ioan Romeo Roman, Emanuel Sandu, Mihaela Pavăl, Simona Bălan și Emanuel Bălandar. Au mers împreună şi cu câțiva elevi de la Colegiul Naţional „Ștefan cel Mareˮ, însoțiți de prof. Luca Roxana.

Elevii au vizitat locul unde înfăptuitorul micii uniri și-a petrecut o parte din viață. După vizitarea bisericii din curtea palatului, unde elevii s-au închinat cu evlavie, au încins hora unirii alături de numeroșii turiști prezenți la eveniment, însuflețiți de notele și entuziasmul patriotic al celor prezenți. La final, s-a vizitat și micul muzeu din incinta căminului cultural al comunei Ruginoasa, o mică pagină de tradiții românești.

O adevărată lecție de istorie predată copiilor pentru a înțelege istoria și a vedea adevăratele valori. Au înțeles că, acum 159 de ani, două mici state au reuşit să-şi impună propriile dorinţe marilor puteri ale vremii, la 24 ianuarie 1859. Şi asta pentru că românii au fost solidari cu marile idei create în jurul marilor Oameni! Jurământul lui AL. I. Cuza este edificator:

Jur, în numele Prea Sfintei Treimi și în fața țărei mele că voi păzi cu sfințenie drepturile și interesele patriei, că voi fi credincios Constituției în textul și în spiritul ei, că în toată domnia-mea voi priveghea la respectarea legilor pentru toți și în toate, uitând toată prigonirea și toată ura, iubind deopotrivă și pe cei ce m-au iubit și pe cei ce m-au urât, neavând înaintea ochilor mei decât binele și fericirea nației române. Așa Dumnezeu și compatrioții mei să-mi fie întru ajutor!

Întrebarea care a rămas în mintea elevilor este dacă un asemenea act mai este posibil astăzi?! Ei cred că… da!

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate