Eminescu, omagiat prin poezii şi cântece la Târgu Neamţ

0

Menirea vieții tale e să te cauți pe tine însuți.

~Mihai Eminescu~

Cu ocazia zilei de naștere a Luceafărului poeziei românești, luni, 15 ianuarie- zi în care este sărbătorită anual și Ziua Națională a Culturii României, la așezământul cultural din Târgu Neamț a avut loc Cenaclul literar- artistic „Eminesciana”.

Manifestarea a adunat în Salonul Eminescu, alb ca sufletele nepătate, iubitori de cultură şi de frumos.

Amintim aici pe poetul Gheorghe Simon, Ion Asaftei- vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ, părintele Muraru, Dana Sauciuc- director al Clubului Copiilor din Târgu Neamţ, Ionuţ Gugiu- directorul Casei Culturii, tinerii ATOR-ieni şi părintele Filip, prof. Adina Timofte- preşedinte al Fundaţiei Culturale „Ion Creangă”, numeroşi elevi ş.a.

„Îl ştim drept >luceafărul poeziei româneşti<, o prezenţă nobilă în spirit şi în putere. Iată câteva opinii prinse pe atunci de editura Junimea: >Eminescu nu trăia prin sine şi pentru sine, ci pentru lumea în care-şi petrecea viaţa. Ceea ce îl atingea pe Eminescu erau trebuinţele, suferinţele, durerile şi totdeauna rarele bucurii. De aceea, zicea el că sunt multe dureri, şi puţne plăceri. Nu pentru el, ci pentru lumea oglindită în sufletul lui.  Eminescu nu era în stare să mintă, să treacă cu vederea reaua credinţă a altora< (…), a spus în deschidere Constantin Gavriluţă, referent cultural.

Unul dintre cei mai distinşi şi mai profunzi intelectuali nemțeni, un suflet de o rară modestie, poetul Gheorghe Simon  le-a vorbit celor prezenţi despre geniul eminescian fără pereche: „Suflete frumoase şi biruitoare, Eminescu a fost să se întâmple toate, deodată. El nu e un artist. Acest cuvânt e oribil astăzi, au amăgit suflete pe stadioane suprapline, îşi revendică pensii speciale şi uită de creaţie (…) Un Fiu ştie de Părinte. El aude doar glasul părintelui. Am aici cele trei scrisori celebre ale lui Ion Creangă, scrise către Bădia Mihai(…)”.

În continuare, prof. Gabriela Secheşan a încântat audienţa cu romanţe din lirica eminesciană. Manifestarea a continuat cu alte cântece şi versuri din opera lui Eminescu. Pentru toţi cei prezenţi, dar mai ales pentru tineri a fost un prilej de a-i reciti opera şi de a se bucura, descoperind noi înţelesuri şi unice sclipiri de geniu.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate