Era părerilor sau cum a dat facebook-ul glas nemțenilor

0

Nemțeanul nu s-a născut poet, ca restul românilor. El s-a născut avocat. Sau părerolog.

În urmă cu 20 de ani, se comenta/bârfea în spații restrânse,  după cina în familie și la crâșma din cartier. În orice comunitate, existau probleme, poate mult mai grave decât cele actuale. Doar că nu erau discutate oriunde, oricând. Internetul, și implicit rețelele de socializare au deschis mințile oamenilor. Și gura. Iar bârfa a căpătat o altă conotație. E virtuală acum. Nu vorbești de rău pe cineva nici în față, dar nici pe la spate.

Asaltul părerologilor

De vreo zece ani încoace, s-au dezmorțit limbile internauților din Neamț. Indiferent de vârstă, sex, meserie sau ideologie, întâlnim din ce în ce mai mulți nemțeni care-și dau cu părerea pe rețelele de socializare. Nu contează subiectul, ei acolo caută nod în papură și cer explicații de la autorități. Că deh, oficilitățile din Neamț au un sistem inteligent prin care monitorizează tot ce scrie orice nemțean pe facebook, ca să rezolve cazurile cât ai zice pește.

Uneori o fac cu justificare, alteori doar ca să se bage în seamă. Să arate cât de implicați și activi sunt ei în comunitate. Au văzut un tomberon plin? Un indicator pus strâmb? Pac, fac o poză cu smartphone-ul și-o plasează pe facebook, așteptând cu inima la gură pe cineva care să se inflameze în comentarii și să spurce pe cine cred ei că e vinovat de… orice. Iar păreriștii profesioniști sau șomerii justițiari nu întârzie să apară, să disece ei tranșant și obiectiv situația. Au văzut la TV detalii indecente depre viața privată a unui politician sau despre presupusele strategii geopolitice?  În secunda doi începe gâlceava pe grupurile de facebook. Că noi cunoaștem adevărul suprem.

Nu se întâmplă nimic fără ca orice individ, indiferent de totala lipsă de experiență în domeniu sau măcar o cât de cât cunoștință asupra evenimentelor din județ, din țară,  din lume, să devină, brusc, expert.

Ne place să credem că doar noi avem dreptate. Dacă cineva scrie altceva decât de gândim noi, hop, aducem injurii și uităm cât de civilizați suntem noi de fapt. În mediul virtual, e mai ușor să-ți tratezi semenii de parcă ar fi cârpe. Iar dacă dreptatea nu este de partea noastră trebuie musai să ne aliem cu duşmanii dușmanilor noștri pentru a avea majoritatea în eventualul proces al câştigului de cauză. Circul se obţine, deseori, gratis.

Așa e înțeles în zilele noastre dreptul la liberă exprimare.

Pe facebook, întâlnim și o altă categorie de avocați ai acuzării. Ăia care sunt într-adevăr plătiți. Vorbim de postacii care apar cu precădere în perioada campaniilor electorale. Conturi false create cu un scop clar: Acela de a împroșca mizerie pe o persoană anume. E suficient un comentariu care să pună rană pe sare și zeci de cetățeni necunoscători îi dau crezare postacului și intră în joc, fără să aibă habar care-i pasul.

Ia like-ul, dă like-ul

Pe cealaltă parte, e la modă ca politicienii să apeleze la delicatețuri propagandistice pe facebook în fel de fel de situații, pe care le share-uiesc oriunde pot, mai ceva ca ziarele online. Unii sunt sinceri și chiar fac ce zic pe facebook. Alții, folosesc acest instrument în mod abuziv, cu speranța că vor obține un plus de capital electoral.

În funcție de subiectul discuției, vin în apărarea autorităților locale sau județene și cetățeni sinceri, care au beneficiat la un momentdat de sprijinul lor. Ei sunt însă puțini la număr și se limitează de multe ori la a da like postărilor pozitive. Stau pe modul silențios, fiindcă nu vor să intre în gura „lupului cel rău”. Fiindcă pe online, dreptul la liberă exprimare e confundat cu dreptul de a jigni dacă nu-ți convine ce crede și scrie altcineva. Adică opinia se confundă cu persoana.

De meserie, pupincuriști online

Pe facebook, există și avocați plătiți ca să apere. De obicei, plata se face prin favoruri, credem noi. E vorba despre conturile care se amestecă cu nemțenii sinceri și se gudură pe lângă manșetele pantalonilor ștabului nemțean, cu laude aproape comuniste, menite să demonstreze cât de fideli sunt ei actualului regim.

Un lucru e cert: în prezent, toţi nechemaţii îşi dau cu părerea pe facebook. Nu contează subiectul, ei cunosc în orice situație cauza, motivul și vinovatul.

Avocat al acuzării sau al apărării, nemțeanul crede că deține arma dreptății. Virtual. Și uite-așa, prin lipsa unui dialog civilizat, în care să respecți și opiniile diferite de ale tale, apare mărul discordiei. Sădit pe facebook și cules în viața reală.

Andreea Trăsnea

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate