Exercițiu ISU. Cutremur urmat de incendiu, la internatul Colegiului „Ștefan cel Mare” Târgu Neamț

0

Mobilizare impresionantă de forţe la internatul Colegiului Naţional “Ştefan cel Mare” (CNSM) din Târgu Neamţ. Acolo, în seara zilei de joi, 15 februarie, a fost organizat un exerciţiu tactic de cooperare cu forţe şi mijloace în teren, având ca temă managementul integrat al forţelor de intervenţie pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de producerea unui cutremur.

Potrivit scenariului, un cutremur produs în zona Moldovei a avut efecte în oraşul Târgu Neamţ, în special la internatul CNSM. În timpul evacuării celor 50 de persoane aflate în clădire (elevi şi cadre didactice), s-a produs o replică a cutremurului, în urma căreia scările interioare s-au prăbuşit, iar unele persoane au fost surprinse sub dărâmături. În acel moment, pedagogul internatului a apelat 112 şi a solicitat forţe de sprijin pentru salvarea persoanelor.

De la Detaşamentul Târgu Neamţ s-au deplasat ofiţeri şi subofiţeri cu două autospeciale, o ambulanţă SMURD şi o autospecială de serviciu. De la Piatra Neamţ, în premieră, a venit la faţa locului o autospecială cu modul multi-risc, destinată îmbunătățirii capacității de intervenție în caz de cutremur. La acest exerciţiu complex au participat şi voluntarii SVSU Târgu Neamţ cu două utilaje (buldoexcavator şi tractor), Poliţia Locală a oraşului şi Poliţia Natională.

La nivelul CNSM, a fost declanşat sistemul de alertare şi s-a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă şi Protecţie Civilă.

“Ajunşi la locul intervenţiei, am salvat persoanele (o victimă cu traumatisme de la etajul 2, trei persoane de la etajul I). SVSU Târgu Neamţ a salvat o persoană surprinsă la nivelul parterului. Am făcut sprijinirile construcţiei cu piloni şi cilindri hidraulici. Am făcut o detecţie şi o căutare la nivelul subsolului cu o cameră video specială, din dotarea modulului multi-risc (care a fost introdusă printr-un gemuleţ şi a verificat tot subsolul clădirii- n.red.)

Salvările persoanelor s-au făcut prin exterior, cu scările din dotare. Nu s-a intervenit deloc prin interiorul clădirii, având în vedere că scările interioare erau prăbuşite.

La finalul exerciţiului, în urma cutremurului, instalaţiile din clădire au suferit avarii,  inclusiv instalaţia electrică, producându-se un scurt circuit care a dus la izbucnirea unui incendiu la nivelul trei al clădirii. Am acţionat cu forte şi dispozitiv de stingere”, ne-a precizat mr. Bogdan Burdulea, comandatul Detaşamentului de Pompieri Târgu Neamţ.

Exerciţiul de simulare a unui cutremur urmat de un incendiu la internatul CNSM a durat de la 16.30 până la ora 20.00. La finalul exerciţiului, s-a tinut şi o scurtă instruire cu persoanele care au atribuţii pe situaţii de urgenţă, astel încât în caz real să stie ce au de făcut.

Personal, consider că exerciţiul şi-a atins obiectivele şi scopul, având în vedere că toate situațiile tactice au fost rezolvate cu succes . Felicit toţi participanţii pentru modul cum au acţionat, a conchis mr. Bogdan Burdulea.

Andreea Trăsnea

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate