Expresia „Gândești cu ……..” are de acum o explicație științifică

0

S-a descoperit că milioane de celule cerebrale trăiesc în intestinul gros, iar aceste celule funcţionează fără instrucţii de la creier sau coloană vertebrală.

Această masă are şi un nume ştiinţific: sistemul nervos enteric, iar un nou studiu, realizat pe şoareci, arată că sistemul este destul de inteligent: trimite semnale sincronizate pentru a stimula muşchii şi a coordona activitatea cu scopul de a realiza lucruri precum defecarea. Creierul propriu-zis poate de asemenea să sincronizeze semnalele neuronale în primele etape ale dezvoltării, ceea ce înseamnă că acţiunile neuronilor din intestin pot reprezenta o „proprietate primordială” a creierului.

„Creierul din stomac” este denumirea populară sub care mai este cunoscut sistemul nervos enteric (SNE), cu celule localizate de-a lungul peretilor intregului sistem digestiv (esofag, stomac, intestinul subțire si colon) care formează un sistem unitar.

Celulele din SNE sunt similare ca structură si funcție cu cele care se găsesc în creier și se află în strânsă legătură atât cu sistemul digestiv, cât și cu cel nervos central. Acest al doilea creier trimite și primește impulsuri prin neurotransmițători, înregistrează experiențe și reacționează la emoții.
Majoritatea neurotransmițătorilor (serotonina, dopamina etc.) se găsesc în sistemul nervos enteric și chiar 95% din serotonina din organism provine din intestine. Digestia începe cu o secreție de serotonina în mucoasa intestinală. Receptorii aflați aici transmit celulelor nervoase comanda de secreție a enzimelor digestive si a motilității intestinale. Serotonina are și rolul de a informa creierul despre activitatea digestiva, iar 90% din comunicare se desfășoară dintre tractul digestiv spre creier

Unii savanţi au emis ipoteza conform căreia al doilea creier a evoluat înaintea primului, iar acest tipar de semnale vine de la primul creier funcţional din corp.

surse: Descopera.ro, psiholearning.ro

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate