Farmaciile NU mai colectează medicamentele expirate de la populație. Iată unitățile din Neamț unde le puteți duce

0

Având în vedere intrarea în vigoare a Legii nr. 269 din 10 octombrie 2023 pentru modificarea și completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății care prevede că „Medicamentele expirate și/sau neutilizate provenite de la populație vor fi colectate la spitale publice sau private, care sunt obligate să le primească în scopul eliminării lor finale.” am primit mai multe sesizări de la cetățenii din Neamț referitoare la faptul că farmaciile nu mai acceptă medicamentele expirate, iar spitalele la care au încercat să le ducă nu au implementat puncte de colectare.

În acest sens, am făcut o solicitare către DSP Neamț pentru a afla cum se implementează această nouă modificare legislativă la Neamț, având în vedere riscul ca cetățenii să arunce medicamentele necorespunzător în zone neautorizate sau să le depoziteze în locuință și să fie un risc, în special pentru copii. Reamintim că în luna martie 2023, 13 minori din Roman au ingerat medicamente homeopate, ce erau ieșite din termenul de valabilitate, și au ajuns în stare gravă la spital.

Informarea DSP Neamț credem că poate răspunde la această problemă:

În următoarele spitale se colectează medicamente expirate de la populaţie:

  • Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani
  • Spitalul de Psihiatrie „Sf. Nicolae” Roman
  • SC Clinica Medicală „Sf. Andrei” SRL Piatra-Neamț
  • SC Central Clinic SRL Piatra-Neamț
  • SC Theo’s Medical Clinic SRL Roman
  • SC Palimed SRL Tg. Neamț
  • SC Centrul Medical „Buna Vestire” SRL Alexandru cel Bun

Restul spitalelor vor implementa, în perioada următoare, fluxuri de colectare a medicamentelor expirate sau neutilizate de la populaţie.

Colectarea medicamentelor expirate și/sau neutilizate de la populaţie se realizează la spitalele publice si private, după proceduri proprii, specifice fiecărei unităţi.

Medicamentele expirate și/sau neutilizate sunt considerate deșeuri periculoase, trebuie colectate în condiții de siguranță pentru oameni și mediu și nu trebuie aruncate la gunoi sau la canalizare.

DSP Neamț face următoarele recomandări populaţiei:

-Păstraţi medicamentele în ambalajul original, în locuri uscate, ferite de lumină și umiditate, departe de copii si animale de companie.

-Nu utilizaţi niciodată medicamentele dacă sunt expirate sau dacă au un aspect schimbat, decolorate sau cu mirosul neobișnuit.

-Verificaţi periodic data de expirare/ starea medicamentelor si aruncaţi-le în locurile special amenajate în cadrul spitalelor.

-Respectaţi procedurile de colectare, proprii fiecărui spital, și nu aruncaţi alte tipuri de deșeuri în spațiile special amenajate.

-Nu aruncaţi medicamentele expirate/neutilizate la gunoi sau la canalizare.

Medicamentele și preparatele cu produse psihotrope sau stupefiante (fentanyl, morfina, etc.) expirate sau neutilizate vor fi returnate la farmacia de la care le-ați procurat.

Vezi mai multe știri pe Ziar Piatra-Neamt

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate