Festivalul Datinilor și Obiceiurilor de Iarnă la Pipirig

0

În ciuda vremurilor pe care le trăim, caracterizate prin pierderea autenticităţii şi a specificului sărbătorilor de iarnă, locuitorii comunei Pipirig rămân păstrători ai tradiţiilor strămoşeşti.

Marţi, 19 decembrie, la Căminul Cultural din localitate a avut loc Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Iarnă.

Organizat ca o secţiune a proiectului educational „Comoara de lângă noi- Datini şi Obiceiuri„, proiect iniţiat de Şcoala Gimnazială Stânca, Liceul Tehnologic Ion Creangă Pipirig şi Primăria comunei, festivalul este unul cu tradiţie, fiind la cea de-a IX-a ediţie.

„Să arătăm cu toţii că obiceiurile pe care încercăm să le redescoperim găsesc în continuare la Pipirig un teren fertil şi noi, cei care suntem astăzi aici, ducem mai departe lucrurile bune, obiceiurile pe care înaintaşii noştri ni le-au transmis. Felicit pe toţi cei care s-au implicat pentru buna desfăşurare a acestui eveniment! Sărbători cu bine şi la mulţi ani!”, a spus prof. Vasile Dorneanu, primarul comunei Pipirig.

După alocuţiunile conducerii Liceului Tehnologic din localitate, elevii au evoluat pe scenă rând pe rând, demonstrând că sunt, într-adevăr, păstrători ai tradiţiilor strămoşeşti.  În cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri de la Pipirig, au participat nu doar elevi din localitate, şi ci invitaţi din comunele învecinate (elevi de la Răuceşti, Vânători- Neamţ, Grumăzeşti ş.a.). Momentele lor artistice au cuprins colinde şi urături specifice zonei de provenienţă.

O prestaţie remarcabilă a avut Ansamblul folcloric „Moştenitorii” al Liceului din Pipirig, însă toţi participanţii s-au ridicat peste măsura aşteptărilor.

Vă invităm să urmăriţi în continuare o parte din Festivalul de Datini şi Obiceiuri de la Pipirig. Vă veţi convinge singuri că tânăra generaţie, dacă are parte de cadre didactice dedicate, care să lupte împotriva artificialului şi a influenţelor nefaste, poate cunoaşte, aprecia şi păstra valorile fundamentale ale folclorului:

Andreea Trăsnea

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate