Festivalul de laută din Cetatea Neamț

0

Primul Festival de laută din Cetatea Neamț a debutat aseara cu interpretarea artistilor Judit Andrejszki de la Budapesta si Caius Hera de la Timisoara. Evenimentul isi propune sa promoveze lauta ca instrument medieval cat si sensibilizarea instituțiilor de învățământ muzical din România în vederea introducerii acestuia în studiul curent.
„Acest instrument a dispărut înainte de secolul al XIX-lea, vreo 200 de ani a fost uitat, după care a început să fie redescoperit. România ar fi poate singura ţară unde instrumentul a străbătut secolele într-o anumită formă, e un strămoş al cobzei pe care o găsim în zona de muzică populară. Ceea ce este interesant e că după 200 de ani în care nu s-a folosit sau fructificat un instrument vechi, pentru că nu mai exista – lăuta este realizată dintr-un lemn vechi, netratat, fapt care creează o sensibilitate extrem de mare la umiditate şi care duce la deteriorarea sa destul de rapidă în timp -, practic a trebuit să redescopere posibilitatea de a-l realiza, cu performanţe şi după aceea muzicieni care au dorit cumva să ia această poveste de la început, pentru că nu exista o şcoală de lăută, instrumentele… deci a fost o poveste pe parcursul secolului al XX-lea”, a spus Mirel Remescu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate