Festivalul de muzică populară „Dragoș Vodă în Ținutul Zimbrului”, început promițător

0

Recent, la Târgu Neamț s-a desfășurat prima ediție a Festivalului de muzică populară „Dragoș Vodă în Ținutul Zimbrului”, organizat de Primăria orașului, Casa Culturii „Ion Creangă” și Asociația „Ansamblul Ozana”.

Evenimentul a fost programat într-o zi specială pentru cei cu suflet românesc, Ziua Universală a Iei și s-a bucurat de prezența a numeroși tineri interpreți de muzică populară.

Din cer, soarele zâmbea în zi de sărbătoare, prilejuind deschiderea festivalului cu defilarea participanților îmbrăcați în portul tradițional, prin centrul orașului de la poalele Cetății Neamț.

Festivalul și-a urmat cursul firesc în sala de spectacole a Casei Culturii „Ion Creangă”, unde ia a fost biletul de intrare al spectatorilor. După alocuțiunile rostite de către interpreta de muzică populară Ionela Brănișteanu (organizator), Geanina Fedeleș (city-manager) și Octavian Andrei Bărbuleț Tărăntuș (consilier personal al președintelui Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene), doamna Tincuța Ciubotariu- președintele Asociației Meşteşugărarilor „Nemţeanca” a vorbit publicului despre necesitatea de promovare constantă a portului tradițional românesc și a explicat cum pătrund elemente ale costumului popular în portul de zi cu zi.

Mai apoi, pe scenă au evoluat tineri interpreți în cadrul secțiunii Muzica Tradițională Românească. Și-au demonstrate talentul și iubirea față muzica populară concurenții Magda Șerban, Ana-Maria Roman, Gabriela Gherasim, Anda-Cristina Grigoriță, Laris Oprea, Adelina Pucăloaia, Delia Cojocariu, Iulian Ghiorghiu, Tony- Ștefan Toma, Nicolae Vamanu și Silvia Solonca.

Juriul, format din interpretul de muzică populară Constantin Bahrin (președinte), Eugenia Tiugea- profesor de Educație Muzicală și dirijor al Coralei „Bazil Anastasescu” și Tincuța Ciubotariu, doamna portului tradional moldovenesc a avut dificila misiune de a desemna câștigătorii primii ediții a festivalului. Astfel, Magda Șerban din Topolița, Neamț a obținut premiul III, Ana-Maria Roman din zona Sucevei- premiul II, iar Delia Nicoleta Cojocariu, elevă în cadrul Asociației Culturale „Ozana”, din satul Boiștea, Neamț a obținut premiul I. Trofeul Festivalului Dragoș Vodă în Ținutul Zimbrului, ediția I a fost revendicat de interpreta Larisa Oprea, care a reprezentat Hanul Ancuței (Roman).

În afara concursului, pe scenă au evoluat și Grupul Vocal Folcloric „Urmașii lui Ștefan Vodă” și Ansamblul Folcloric „Ținutul Zimbrului” Târgu Neamț. De asemenea, cei prezenți în sală au fost încântați de meloriile populare cântate de interpretul Constantin Bahrin, invitat special al evenimentului.

Manifestarea a oferit o șansă de afirmare tinerilor care iubesc muzica populară, scopul organizării acestui festival fiind stimularea cercetării folclorului autentic zonal, păstrarea și valorificarea tradițiilor muzicale ale folclorului românesc.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate