„Fețe din umbră”, o expoziție de fotografie cu o poveste aparte, susținută de Consiliul Județean Neamț prin Complexul Muzeal Județean Neamț

0

La Galeria „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț a avut loc vineri, 24 august, vernisajul expoziției de fotografie „Fețe din umbră” semnată de artistul Marius Florescu.

Nu este pentru prima dată când  ieșeanul Marius Florescu expune la Piatra-Neamț. În urmă cu doi ani, în preajma Zilelor Orașului (24 iunie), talentatul fotograf a avut o expoziție de peisaje la Muzeului de Istorie și Arheologie, care s-a bucurat de un real interes din partea publicului iubitor de artă. Anul acesta, Marius Florescu, axându-se pe detalii și aducând în atenție adevărate crâmpeie din viață,  revine cu o serie de fotografii care surprind chipuri umane.

Expoziția de fotografie „Fețe din umbră”  s-a desfășurat în prezența reprezentanților Complexului Muzeal Județean Neamț și a Consiliului Județean Neamț, dar și a unui public format din copii de la  un centru de plasament din Piatra-Neamț.

  • Marius Florescu poartă cu sine o poveste de viață impresionantă

Artistul Marius Florescu, este cunoscut publicului iubitor de artă fotografică atât prin povestea sa de viaţă neobişnuită (s-a născut la Piatra-Neamţ, însă a crescut în orfelinatele din Iaşi), cât şi pentru  faptul că a expus la Luvru, unde una dintre fotografiile sale a fost cumpărată de Angelina Jolie şi Brad Pitt.

A fost părăsit de mama sa în spitalul din Piatra-Neamţ şi nu şi-a cunoscut niciodată familia. Până la 23 de ani a crescut în sistem şi suferă de boala Wilson (o anomalie genetică de metabolizare a cuprului). Cu o voinţă de fier, a reuşit să-şi facă un rost în această lume și să-și urmeze pasiunea pentru fotografie.

La vârsta de 8 ani a primi cadou aparat foto Kodak, de unică folosință, de la o delegație franceză, venită la orfelinat, obiect care l-a marcat și la determinat să-și urmeze pasiunea pentru fotografie.

A avut de-a lungul carierei zeci de  expoziţii personale în tară, dar și în străinatate.  Prima sa expoziţie a avut loc la Palatul Brukenthal din Sibiu în 2004, unde a expus 25 de lucrări ce au avut ca temă peisajele de toamnă. Deși a crescut în orfelinate a terminat două facultăţi şi un master: a absolvit Facultatea de Mecanică la Universitatea Tehnică „Gh. Asachi“, apoi Facultatea de Litere la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ Iaşi şi un masterat la Universitatea de Arte „George Enescu“, unde a studiat foto-video şi regia.

”Pentru noi, această expoziție înseamnă și posibilitatea de a oferi sprijin celor care nu a beneficiat mereu de aportul sau contribuția comunității. Prin gestul făcut de Consiliul Județean Neamț, vom găzdui o expoziție marca Marius Florescu, un proiect susținut și sprijinit la adevărata lui valoare.”, a menționat Dorin Nicola, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Îl felicit pe domnul Marius Florescu pentru efortul pe care l-a depus și pentru sensibilitatea de care dă dovadă. Prin felul lui de a privi și crea realitatea, ne oferă ocazia să admirăm lucruri frumoase, deosebite. Din perspectiva Consiliului Județean, vom sprijini mereu acest gen de evenimente.”, precizat Ion Asaftei, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

Cuvintele de final au aparținut fotografului  Marius Florescu, care  s-au îndreptat, în special, spre copiii veniți la vernisaj:  Mă simt onorat să fiu primit pentru a doua oară în acest oraș minunat. Sfatul meu pentru acești copilași este să fie atenți, să facă alegeri înțelepte și să se înconjoare de oamenii potriviți. Mult succes dacă vor să urmeze această meserie. Îmi doresc să deschid o școală foto pentru copiii din centrele de plasament, să transmit mai departe această pasiune. Însă ca acest proiect să devină realitate este nevoie de contribuția instituțiile statului și a sponsorilor. Lucrurile astea se fac în timp, nimic nu se face peste noapte.”

Expoziţia este organizată de Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Neamț. și va putea fi vizitată până în data de 30 august.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate