#FoaiaGoală/ Consiliul Judeţean al Elevilor Neamţ reacționează la noile simulări

2

    Consiliul Județean al Elevilor Neamț, structura județeană de reprezentare a elevilor, atrage atenția asupra noilor simulări pentru examenele de Evaluare Națională și Bacalaureat ce vor avea loc în județul Neamț.

În data de 9 mai, Inspectoratul Școlar Județan Neamț a anunțat o nouă simulare pentru elevii claselor a VIII-a şi a XII-a, prima probă fiind cea la Limba și literatura română, aceasta urmând să aibă loc în data de 17 mai. ISJ Neamț susţine că această simulare face parte din planul de măsuri creat în urma simulărilor naţionale, ale căror rezultate au fost, aparent, nesatisfăcătoare. Ne întrebăm dacă protestul paşnic al elevilor, #foaiagoala, a fost cel „nesatisfăcător” în realitate.

Totuşi, este imposibil să nu remarcăm faptul că aceste simulari reprezintă, în continuare, un factor de stres în plus pentru elevii deja presaţi să obţină o notă cât mai mare la examene, dar fără a se ține seama de redundanţa acestui lucru. Astfel, beneficiarilor primari ai educației le este cerut să aibă rezultate cât mai bune, dar fără o însemnătate reală. Este imposibil să nu remarcăm şi faptul că, în contextul acestui anunţ, nu este suficient timp ca să observi o diferență dramatică în rezultatele elevilor aşa cum se așteaptă, întrucât examenele vor avea loc în câteva saptămâni. Aceste simulări nu aduc niciun beneficiu nimănui.

         În lumina acestei decizii a ISJ Neamț, întelegem din nou că evaluările şi-au pierdut însemnătatea, iar la momentul actual acestea nu valorează mai mult decât o cifră pe o hârtie. Se doresc schimbări peste noapte, rezultate bune, dar lipsite de substanţă, se promovează învățatul mecanic, iar în cadrul ambelor examene, accentul este pus asupra cunoștințelor deținute și a capacității de a reține informații, în detrimentul competențelor dobândite. Aceste lucruri ne fac să ne gândim la ceea ce contează cu adevărat: cunoştinţe sau competenţe, cantitate sau calitate, aparenţă sau substanţă. Elevilor le este imprimată în continuare ideea că, dacă le este atribuită o notă cât mai apropiată sau egală cu 10, sunt inteligenţi şi silitori, îşi fac atât părinţii, cadrele didactice, cât şi statul mândri. Însă, în contextul actual, notele nu reflectă inteligenţa sau capacitatea unui elev. Faptul că pe hârtie sunt afișate note mari la examene și simulări nu înseamnă nici pe departe că sistemul educaţional este bun sau eficient. Se uită de multe ori că elevul este în centrul tuturor acestea şi decidenţii aleg să nu observe implicaţiile acestor simulări continue, impactul acestor examene fără sfârşit asupra lor. Elevii sunt presaţi, stresaţi, forţaţi să accepte faptul că sunt buni doar în măsura în care notele lor sunt bune, ceea ce duce la o stimă de sine scazută, internalizarea stigmei şi în final la conturarea unor viitori adulţi nepregatiţi să facă faţă provocărilor şi responsabilităţilor ce vin odată cu părăsirea sistemului educaţional. Observăm că, din nefericire, cuvintele „principalii beneficiari ai sistemului educaţional” şi-au pierdut orice fel de însemnătate în faţa decidenţilor.

         De aceea, încurajăm elevii să se alăture protestului #foaiagoală încă o dată şi să predea foaia goală la simulări sau să scrie pe ea nemulţumirile legate de actualul sistem de învaţământ românesc. De ce? Pentru că suntem într-adevăr beneficiarii primari ai sistemului educaţional, iar protestul paşnic este un drept al nostru şi o modalitate prin care putem lansa un semnal de alarmă.

          Dacă și tu vrei să dai #foaiagoală la simulări, dar îți este teamă de amenințările cu privire la trecerea notei obținute în catalog, conform OMEN 3185/2019 nota obținută va fi trecută exclusiv la cererea ta sau a părinților tăi. Nimeni nu te poate învinovăți pentru că speri la o reformă educațională și nimeni nu te poate învinovăți pentru că îți dorești ca acest sistem să nu se schimbe brusc și nefundamentat. În final, rămâne la latitudinea ta, elevule, dacă te alături protestului sau alegi să rezolvi pur şi simplu subiectele. Orice decizie vei lua, o vei face pentru tine.

comunicat de presă

dolinex
2 Comentarii
  1. Q spune

    INDIFERENT DACA TRIMITE UN COMENTARIU CINEVA NU IL PUBLICATI

  2. D spune

    F bine punctat LA ce le folosesc formule de calcul LA geografie CHIMIE matematica fizică? Se plâng prof de mate ca nu stiu tabla împărțirii înmulțirii….- cum să știe dacă sunt obligați să învețe mecanic formule care nu le folosește NICAIEIRI l ORE de la 7 la 14 ! după amiază de la 12 la 19 ! Ce performanta se cere ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate