[FOTO] Gala de Ecoturism din Ținutul Zimbrului

1

Marți, 29 decembrie a.c., Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu Neamț a găzduit Gala de Ecoturism din Ținutul Zimbrului.

Evenimentul a luat naștere din dorința de a privi cu recunoștință spre trecut, în ciuda unui an cu încercări. Pentru că, pentru a merge mai departe, uneori este nevoie și de apreciere cu privire la ce s-a realizat până în prezent.

Asociația Ținutul Zimbrului, împreună cu Administrația Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț au făcut o retrospectivă a colaborărilor avute pe parcursul ultimilor 5 ani de activitate cu actori cheie în dezvoltarea ecoturismului la nivelul destinației Ținutul Zimbrului, ce se suprapune peste Parcul Natural Vânători Neamț, orașul Târgu-Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani și Vânători Neamț.

Ecoturismul este forma turismului din care au de câștigat atât turiștii , cât și comunitatea locală, ce are un impact minim asupra mediului înconjurător. Este turismul bazat pe experiențele locale, interacțiunea cu comunitatea locală, promovarea culturii, istoriei, tradițiilor locale și a oamenilor ce locuiesc în aceste locuri.

Pentru dezvoltarea și promovarea unei destinații este important ca un număr cât mai mare de actori locali să-și unească forțele și să urmărească spre același obiectiv, să promoveze zona într-un mod unitar, fiecare cu propriile puteri și ceea ce știe mai bine să facă. Astfel și rezultatele sunt mai vizibile și cu un impact pozitiv mai mare asupra mai multor persoane.

Pentru prima gală de ecoturism organizată în Ținutul Zimbrului s-au avut în vedere criterii precum: implicarea și colaborarea la nivel local, deschiderea și implicarea pentru a pune în valoarea potențialul turistic, cultural, spiritual, natural al microregiunii, promovarea destinației, desfășurarea activității după principii sustenabile, reducerea impactului asupra mediului, oferirea de produse și servicii de calitate.

La nivelul destinației, Asociația Ținutul Zimbrului a colaborat mai aproape cu primăriile Târgu-Neamț, Vânători Neamț, Agapia. Fiecare din cele 3 UAT-uri au acordat atenție promovării și dezvoltării destinației Ținutul Zimbrului din punct de vedere ecoturistic, promovării culturii, gastronomiei, tradițiilor și oamenilor locului prin organizarea de evenimente sau activități/ proiecte. În plus, Primăria Târgu Neamț a preluat din elementele de identitate vizuală ale destinației pe materialele de promovare realizate sau pe infrastructura locală (exemplu: indicatoarele cu denumirea străzilor).

GAL Ținutul Zimbrilor prin modul propriu de lucru se bazează pe colaborare la nivel local, ceea ce vine în sprijinul dezvoltării zonei. De asemenea având ca obiectiv și dezvoltarea turismului la nivel local, s-a remarcat printr-o colaborare strânsă cu Administrația Parcului Natural Vânători Neamț.

Părintele Mihail Daniliuc de la Schitul Vovidenia prin tocmai felul său de a fi este un adevărat ambasador al destinației. Pasiunea sa pentru cultură, istorie, spiritualitatea locului este o incurajare pentru localnici, dar și pentru cei ce ajung în zonă să păstreze tradițiile și amintirile vremurilor trecute vii.

Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Târgu Neamț este activ în promovarea destinației și tot ce merită a fi promovat pe aceste locuri, dar și în organizarea de evenimente. Andrei Ștefan, directorul de la Centru este cel care a realizat o mare parte din materialele de promovare ale destinației.

Casa Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț  este locul unde cultura și oamenii locului sunt puși cel mai bine în valoare. De asemenea, locația a fost gazda evenimentelor organizate de-a lungul anilor.

Asociația de Promovare și Dezvoltare Locală Eco Land este un partener de bază în dezvoltarea și promovarea destinației. Este cea care a pus bazele aplicației Bison Land 360 și se implică în evenimentele culturale, dar mai ales gastronomice organizate la nivel local.

Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț sprijină dezvoltarea turismului în destinație prin intermediul specializărilor de profil turism și protecția mediului, dar și prin implicarea în proiecte, evenimente de promovare a culturii, a tradițiilor, a gastronomiei locale.  În plus, cu sprijinul elevilor de la această instituție de învățământ, s-au realizat acțiuni de monitorizare turistică a destinației Ținutul Zimbrului.

Ansamblul Ținutul Zimbrului, așa cum îi spune și numele este un grup de tineri iubitori ai locurilor, pasionați de dansurile populare și poartă cu mândrie costumul popular, și promovează zona orașului Târgu Neamț oriunde se duc. În plus, sunt nelipsiți la evenimentele organizate aici.

Un alt grup de tineri pasionați, ce promovează cultura locului atât aici, cât și în deplasările prin țară la diverse evenimente sunt Străjerii Cetății Neamțu.

La Petite Roulotte Creperie pe lângă clătitele delicioase apreciate de toți cei care ajung în Târgu Neamț, sprijină dezvoltarea destinației Ținutul Zimbrului prin promovarea turismului activ, în special cicloturismul.

Produsele locale sunt tot mai apreciate de localnici, dar și de turiști, iar un principiu de bază al ecoturismului este sprijinirea economiei locale, a bunului trai al localnicilor. Mulțumim producătorilor pentru pasiunea, dăruirea și iscusința cu care realizează diversele produse cu ingrediente și materiale locale. Producătorii locali care s-au remarcat la nivelul parteneriatului sunt: Agri- Bio Leonte Ghindăoani (uleiuri presate la rece, legume, fructe și produse derivate), Candle Art by Ramona (lumânări lucrate manual), Cătina lui Bicu (sucuri din cătină bio), La Nea Ion Măcelaru (produse și preparate din carne), Lavanda Zimbrului (produse pe bază de lavandă), Mure Filioara (mure și preparate din mure), Stupina Apetrei (diverse sortimente de miere și produse din ceară naturală).

Dacă nu am avea meșterii populari care să păstreze tradițiile și să ne transmită din pasiunea lor pentru specificul locului, am fi mai săraci. Dintre cei care s-au remarcat prin implicare, deschidere și dorință de a transmite și altora din pasiunea și cunoștințele lor sunt Ionela Lungu (un adevărat ambasador al zonei, al Humuleștiului, al personalelor lui Creangă ce apelează la modelarea lutului pentru a le da viață), Dorica Vasiliu (țesături), Maria Vasiliu (croșetat), Cristina Capră (țesături).

Pasionați de frumos, iubitori ai locurilor în care locuim Felicia Aron, Dan Ciuca sau Lucian Iancu sunt cei care ne încântă cu imaginile surprinse în destinație atât cu natura, cât și cu oamenii locului, sau surprinzând elemente din cultura sau tradiția locului. De asemenea s-au arătat interesați de promovarea destinației prin intermediul fotografiilor realizate de aceștia.

Pensiunile sunt o carte de vizită a unei destinații, fiind locul unde cei care ajung aici petrec o parte importantă a timpului și ajung să își facă o părere despre zona pe care o vizitează. E important ca serviciile oferite să fie de calitate, să știe să prezinte bine destinația și ce are de oferit, și la fel de important și tot mai apreciat de călători este atenția care se acordă protecției mediului înconjurător.

Printre pensiunile din rețea care s-au remarcat de-a lungul timpului sunt: Armonia by Aristocratis, Târgu Neamț (atenția acordată comunității locale; promovarea culturii, valorilor locale; utilizarea produselor, ingredientelor locale/ din grădina proprie), Pensiunea Belvedere, Târgu Neamț (organizarea de evenimente, promovarea gastronomiei locale, utilizarea materialelor sustenabile, arhitectură cu elemente locale), Casa Afetelor, Pipirig (promovarea comunității, tradițiilor, producătorilor locali, utilizarea de produse din grădina proprie), Casa Anca, Agapia (implicare în promovarea destinației, a turismului activ – în special cicloturismul, folosirea produselor locale), Motel Casa Arcașului, Târgu Neamț (păstrarea arhitecturii originale, promovarea gastronomiei tradiționale, utilizarea surselor de energie sustenabile), Casa dintre Pini, Agapia (o primă gazdă curajoasă a evenimentului EcoBrunch Ținutul Zimbrului, promovarea și sprijin a producătorilor locali și meșterilor populari, atenție asupra mediului înconjurător), Pensiunea Cassandra, Târgu Neamț (organizarea de evenimente, promovarea destinației), Căsuța de Poveste, Târgu Neamț (promovarea și păstrarea stitului arhitectural specific, tradițional), Pensiunea Daria, Agapia (păstrarea și promovarea gastronomiei locale, promovarea tradițiilor, facilități pentru petrecerea timpului liber), Pensiunea Eden, Agapia (calitatea serviciilor, implicarea și promovarea tradițiilor, a bucătăriei locale, utilizarea de produse locale din ferma proprie), Pensiunea Edera, Vânători Neamț (promovarea destinației și a gastronomiei locale), La Moșie, Nemțișori (promovarea, punerea în valoare a gastronomiei, culturii, istoriei locale, utilizarea materiale sustenabile, promovarea destinației), Pădurea de Smarald, Agapia (utilizarea și promovarea produselor locale, a gastronomiei locale, arhitectură și locație în armonie cu natura), Valea celor doisprezece (construită după principii sustenabile, bucătărie tradițională, organizare de evenimente, experiențe pentru turiști).

Destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului este certificată la nivel național din anul 2016, și a fost inclusă an de an in 2017 în topul destinațiilor sustenabile la nivel mondial, fiind singura destinație din România inclusă în acest top elitist.

Mai sunt multe de făcut pentru a fi o destinație 100% sustenabilă, însă e important și să recunoaștem pașii care se fac pentru a fi o destinație verde.

Privim cu încredere că suntem pe drumul cel bun spre dezvoltarea sustenabilă zonei Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț. Ne propunem ca pe viitor să creștem rețeaua de colaboratori cu oameni pasionați și iubitori ai acestor locuri.

Vrem să mulțumim tuturor celor cu care lucrăm pentru modul în care se implică în dezvoltarea zonei din punct de vedere turistic, cultural, economic, transmite Viorela Chiper, managerul destinației ecoturistice Ținutul Zimbrului.

1 Comentariu
  1. Nicu spune

    Au primit diploma fotografi de eveniment intr-o gala de ecotourism??? LOL

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate