[FOTO/ NEAMȚ] La biserica din Stânca, comemorarea unor mari personalități care au ctitorit o limbă și o țară

2

Duminică, 15 Ianuarie, de Ziua Culturii Naționale, la Biserica Sfântul Gheorghe din satul Stânca, Pipirig, Neamț a avut loc o activitate numită Comemorarea Celor doi buni prieteni.

Inițiativa a aparținut Olguței Creangă Caia – președinta Fundației Sf. Teodora de la Sihla și s-a desfășurat în parteneriat cu parohia- gazdă, unde slujește părintele Adrian Stănica, Clubul Copiilor din Târgu- Neamț și Liceul Tehnologic Vânători-Neamț.

Au fost comemorate marile personalități trecute la ceruri, care au ctitorit o limbă și o țară: Mihai Eminescu și Ion Creanga, Grigore Vieru și Adrian Păunescu, Nichita Stănescu, Eugen Simion, Nicolae Dabija, Vasile Tărâțeanu, Valeriu Turea, Gheorghe Simon, Gigel Bîrliba, Petru Bogatu, Gheorghe Constantin Marinescu, Părintele Ilie Cleopa, Părintele Paisie Olaru ș.a.

Panahida a fost oficiată de părintele Adrian Stanica, apoi a urmat un mic program artistic întru memoria lor și din operele lor.

Clubul Copiilor Târgu- Neamț a fost reprezentat cu cinste de prof. Gabriela Secheșan, care a cântat liedurile: Ochiul tău iubit, compozitor Eugen Doga, versuri Veronica Micle și La steaua, compozitor Florin Bogardo.

Micuța Ariana Annais Bălan a recitat Somnoroase păsărele, iar Ilaria Ciobanu a recitat poezia La mijloc de codru des, ambele scrise de Mihai Eminescu.

Liceul Tehnologic Vânători Neamț a fost reprezentat cu cinste de prof.Nadia Sîngeap – directorul unității școlare, care a cântat „Eminescu”, versuri Grigore Vieru și de prof. Doina Paga.

Au evoluat și frățiorii Nicolae și Mario Lupu, care au recitat și cântat liedul „La steaua”, de Mihai Eminescu.

Pe lângă o Biserică plină de enoriași, alături de noi au fost și: Familia prof. Steluța și Ioan Arsintescu, Ana Aurelia Bălan, Doina Astanei și copii din Parohia Stânca-Pipirig. Am amintit câte ceva din opera celor comemorati și am recitat câteva strofe din poeziile poeților… Am citit și o poezie a Dirijorului Corului Mitropoliei Iași, Costel Mirel Nechita, care-l proslăvea pe Eminescu… Speram ca rugăciunea noastră comună să fie auzită la ceruri și am încheiat cu citatul din zicerile Părintelui Ilie Cleopa : „Mânca-v-ar Raiul”, transmite, cu datorie față de Neam, Credință și Țară, Olguța Creangă Caia.

2 Comentarii
  1. Caia Olga spune

    Cu datorie sa ținem Flacăra-aprinsa Neamului romanesc și Creștinesc… Felicitări Andreei Trasnea care promovează și încurajează astfel de evenimente de Aducere-aminte… Opera marilor personalități este tezaur viu pt noi…

  2. Tutu ion spune

    Felicitări.Astfel de evenimente unește comunitatea și evidențiază valorile neamului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate