Gala de ECOturism în Ținutul Zimbrului [NEAMȚ]

0

Încep să fie vizibile rezultatele pașilor făcuți în ultimii ani în ceea ce privește dezvoltarea și promovarea Destinației Ținutul Zimbrului din județul Neamț.

Chiar dacă lucrurile nu se întâmplă la fel de repede cum ne-ar plăcea, suntem optimiști atunci când tragem linie și vedem cum am evoluat în timp.

Dezvoltarea sustenabilă a unei destinații de ecoturism presupune  punerea în valoare a oamenilor locului, a autenticității, a culturii locale, accentul pus pe un impact cât mai redus asupra mediului înconjurător și pe dezvoltarea pe baza conceptului de economie circulară.  Prin activitățile desfășurate în Destinația Ținutul Zimbrului punem în valoare exact aceste elemente, asigurând promovarea obiectivelor naturale, culturale și spirituale specifice zonei.

Colaborarea este un element cheie al unei dezvoltări sustenabile. Rezultatele sunt vizibile atunci când mai mulți ne îndreptăm în aceeași direcție, înțelegând că lucrând  împreună, cu toții vom avea de câștigat. Dar și că, deși avem aceleași lucruri de oferit (spre exemplu unitățile de primire turistică, alimentație), fiecare are locul său pe piață. Atâta timp cât fiecare face bine ceea ce face, succesul e garantat.

Încă de la începutul primilor pași în dezvoltarea destinației de ecoturism Ținutul Zimbrului ne-am bazat pe colaborare. Parteneriatul inițial a fost între Asociația Ținutul Zimbrului, Romsilva – Administrația Parcul Natural Vânători Neamț, primăriile celor 5 unități administrativ-teritoriale pe care se suprapune destinația: orașul Târgu Neamț, comunele Agapia, Bălțătești, Crăcăoani, Vânători Neamț, Inspectoratul Județean de Jandarmi Neamț. În cei 6 ani de activitate am dezvoltat alte parteneriate cu unitățile de primire turistică, producătorii locali, meșterii populari, instituțiile de învățământ, cele culturale sau turistice, alte organizații sau oameni pasionați de ceea ce fac.

Anul trecut am organizat ”Gala de ECOturism în Ținutul Zimbrului”, pentru a-i onora pe cei cu care am colaborat și care s-au remarcat prin faptul că iși desfășoară activitatea după principii sustenabile, promovează destinația în care ne desfășurăm activitatea, aduc un plus de valoare în comunitate. Anul acesta, în pofida pandemiei, dorim să ne arătăm aprecierea față de cei care au sprijinit în ultimul an dezvoltarea Destinației Ținutul Zimbrului, prin activitatea și implicarea lor. Comparativ cu anul trecut, în acest an am gândit categorii pentru cei care s-au remarcat cel mai mult și am decis să ne arătăm aprecierea și pentru cei care au făcut pași timizi în ceea e privește promovarea, dezvoltarea sustenabilă a destinației.

Vrem să mulțumim pentru activitarea de promovare a Destinației pasionaților condeieri:

Vasile Diaconu, arheologist și director al Muzeului de Istorie și Etnografie Târgu Neamț (promovează zona, istoria, cultura prin scrierile, evenimentele științifice sau prin activitățile experiențiale organizate cu tineri, copii)

Emanuel Bălan, istoriograf (promovarea zonei și istoria acesteia, promovarea personalităților locale, atât în mediul online, cât și prin activitatea științifică)

Andreea Trăsnea, jurnalist (promovarea, informarea cu privire la destinație)

Camelia Căpitanu, freelancer și realizator TV (promovare și punere în valoare a destinației, a oamenilor și culturii locale prin intermediul emisiunilor filmate în zonă și activitate în mediul online)

Tot pentru promovarea Destinației îi menționăm pe:

– artiștii Ionela Lungu (meșter popular pasionat de frumos, ce transmite iubirea de locurile lui Creangă și generațiilor mai tinere), Gheorghe Popa (fotograf al zonei Romsilva – Parcul Natural Vânători Neamț, premiat la diverse concursuri internaționale)

 – producătorii locali: Stupina Apetrei, Cătina lui Bicu, Mure Filioara care nu doar că oferă produse de calitate, dar și folosesc denumirea și logo-ul destinației în promovarea produselor proprii.

– iubitorii de tradiții: meșterilor populari Costi Lungu, Maria Vasiliu pentru promovarea culturii și a oamenilor pasionați și îndemânatici ai locurilor, pensiunii Casa Afetelor pentru promovarea tradițiilor, culturii, meșterilor locali, sau organizarea de evenimente tematice.

Centrul Național de Informare și Promovare Târgu Neamt, Centrul pentru Cultură și Arte Carmen Saeculare și  Centrul Regional de Studii Nord- Est, parte a Agenției pentru Dezvoltarea Regională Nord-Est care sunt factori cheie în promovarea culturii, turismului, oamenilor locului și a destinației a exemplu de bună practică.  

Dacă e să ne gândim la promovarea culinar – culturală, ne amintim de evenimentele gastronomice pe care le-am organizat și unde s-au remarcat și implicat atât pensiuni, cât și producători locali, meșteri sau autorități locale și alți oameni ai locului.

Mulțumim pentru ospitalitate Pensiunii Agroturistice Casa dintre Pini unde a avut loc ecobrunch-ul de la începutul lunii octombrie. Împreună cu ei, Pensiunea Agapia, Pensiunea Daria, producătorul La Nea Ion Măcelaru, Căsuța de Poveste, Restaurantul Veneția ne-au alintat papilele gustative. Să nu uităm de bucătarii noștri iscusiți de la Pensiunea Cassandra, Bucătăria Zimbrului și Pensiunea Agroturistică La Moșie care ne surprind de fiecare dată cu bunătăți alese.

Pe parcursul timpului s-au dovedit a fi parteneri de încredere Colegiul Tehnic Ion Creangă, Colegiul Național Ștefan cel Mare, Casa Culturii Ion Creangă din Târgu Neamț.

Apreciem sprijinul oferit de primăriile orașului Târgu Neamț , a comunelor Vânători Neamț și Agapia în dezvoltarea și promovarea Destinației de Ecoturism Ținutul Zimbrului și suportul (financiar) constant asigurat de Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, GAL Ținutul Răzeșilor și GAL Ținutul Zimbrilor.

În cadrul evenimentelor organizate ne-a surprins pasiunea, dorința de colaborare, calitatea produselor oferite de  Candle Art by Ramona (lumânări in parafină lucrate manual), Agri Bio Ghindăoani (legume, uleiuri, conserve), Bunătăți Moldovenești (conserve dulci și sărate, siropuri), Dulce de Acasă (prăjituri de casă), Miere Agapia, Trufe Humulești, Iulia Pricop Art (decorațiuni), Lavanda Zimbrului.

Meșterii populari care promovează cele mai frumoase meșteșuguri din Destinație: Maria Todici (țesături – costume populare), Dorica Vasiliu (tors, impletit), Traditional Art (țesături – covoare tradiționale).

Pensiunile din destinație sunt cartea de vizită a zonei. Dintre cei care se remarcă prin calitatea serviciilor pe care le oferă, atenția acordată oaspeților, diversitatea posibilităților de petrecere a timpului liber, promovarea Destinației  sunt și: Casa Anca, Eden, Armonia by Aristocratis, Pădurea de Smarald, Belvedere, Codri de Aramă, Maria, Perla Neamțului.

De asemenea, Ansamblul Focloric Ținutul Zimbrului, Străjerii Cetății Neamțu’Ramona Food, La Petite Roulotte Creperie și-au oferit sprijinul oricând a fost nevoie.

Prin practici sustenabile se remarcă și Moldavian Burger sau Pizzeria la Cuptor care folosesc materiale prietenoase cu mediul în activitatea lor.

Mulțumim pentru colaborare Romsilva-Administrația Parcului Natural Vânători Neamț și partenerilor noștri strategici Fundația pentru Parteneriat și MOL România care au finanțat  organizarea acestei gale, prin programul Spații Verzi și proiectul ”Ținutul Zimbrului, un nou pas înainte!” și ne sunt alături în procesul de dezvoltare al Destinației alături de Fundația Româno-Americană.

În acest an luând în calcul situația epidemiologică, ne vedem în situația de a înmâna personal distincțiile pentru cei premiați, sperând să ne vedem împreună cât mai curând.

Viorela Chiper, manager destinația de ecoturism Ținutul Zimbrului

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate