Gala „Descoperă Nord-Est”, la Târgu Neamț. Un amplu eveniment dedicat turismului din regiune

0

Comunicat de presă


În data de 20 decembrie 2023, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, prin Centrul EUROPE DIRECT Nord-Est și Centrul Regional de Studii Nord-Est, va organiza a VIII-a ediție a Galei Turismului „Descoperă Nord-Est”. Anul acesta, Gala va fi găzduită de județul Neamț, având ca partener principal Primăria Târgu-Neamț și alți parteneri, precum Consiliul Județean Neamț, Ministerul Culturii din Republica Moldova, Moldova Invest, Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamț, Asociația Ținutul Zimbrului, Agenția Națională a Zonei Montane (ANZM), Asociația de ecoturism Țara Dornelor, Asociația pentru promovarea Văii Șomuzului, Iași Travel, Consiliul Județean Suceava, Consiliul Județean Botoșani, OMD Piatra-Neamț și Asociația Incoming România. Partenerii media sunt TVR, TVR Iași, Viva FM, Radio Iași, Televiziunea Intermedia, Radio Hit Iași, Mesagerul de Neamț, Jurnal FM, cotidianul Crai Nou, Viața Nemțeană și Ziar Târgu-Neamț.

Evenimentul reprezintă întâlnirea anuală a actorilor regionali și centrali, implicați în activități turistice și culturale, reprezentanți ai companiilor din industria HORECA, ai administrației publice locale, instituții de cultură, mediul academic, organizații și asociații care activează în domeniul turismului și patrimoniului cultural din întreaga regiune, precum și mass-media locală, regională și națională. Ediția curentă se va concentra pe stimularea parteneriatelor în domeniul turismului, cu o atenție deosebită pe turismul cultural, gastronomic și ecoturism regional, precum și pe dezvoltarea rutelor turistice transfrontaliere care conectează Regiunea Nord-Est și Republica Moldova.

Evenimentul se va desfășura la Pensiunea Aristocratis din Târgu-Neamț, începând cu orele 10.30, conform agendei anexate.

Programul evenimentului va fi transmis live și va cuprinde:

Conferința „Parteneriate și rețele transfrontaliere” EUROPE DIRECT, în cadrul căreia se vor prezenta: importanța promovării turismului cultural și aplicarea sistemului de recunoaștere a Rutelor Cultural Turistice, împreună cu exemple de bună practică. De asemenea, conferința va cuprinde alocuțiuni din partea domnului Lucian-Ioan Rus, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, România și din partea domnului Andrei Chistol, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Culturii din Republica Moldova.

Conferința Regio.Digi.Hub – Promovare și finanțare în dezvoltarea regională. Această secțiune va fi dedicată dezvoltării regionale generate de industria turismului, prin crearea unor branduri de destinație puternice, stimularea turismului circular și identificarea surselor de finanțare europene adecvate. În cadrul acestei secțiuni, vom dezbate construirea unui ecosistem turistic circular, competitiv și durabil, vor fi prezentate sursele europene de finanțare pentru sectorul turistic ca element catalizator al dezvoltării regionale, precum și etapele realizării unui brand de destinație prin storytelling și inovație digitală.

Ateliere de lucru simultane:

  1. Turismul Cultural și Religios- Be.CULTOUR, aflat în tranziție de la mass tourism, la turismul ecologic, în cadrul căruia vom dezbate integrarea spiritualității în parcursul turistic și valorizarea comunităților locale prin rute cultural-turistice. Se va dezbate, de asemenea, rolul digitalizării pentru redescoperirea patrimoniului cultural și vor fi prezentate exemple de bune practici din regiune.
  2. Turismul Gastronomic – Flavours of Europe. Acest atelier va fi axat pe tema sustenabilității și circularității în lanțul valoric alimentar și vom dezbate revitalizarea zonelor rurale prin promovarea patrimoniului gastronomic local, cu ajutorul traseelor și punctelor gastronomice locale.
  3. Ecoturismul – EUROPE DIRECT. Prin intermediul acestui atelier, vom prezenta importanța alinierii sectorului turistic la standarde și practici ecologice. Vor fi prezentate metode inovative de promovare a turismului activ și a patrimoniului natural, în cadrul rețelei destinațiilor ecoturistice, la nivelul Regiunii Nord-Est și în Republica Moldova.
    Expoziție Gastronomică cu degustare de produse tradiționale, cu participarea asociațiilor de producători, pensiunilor și restaurantelor din regiune.
    Bursa de Contacte, cu standuri de informare, distribuire de materiale informative și promoționale ale asociațiilor de promovare, demonstrații VR și spațiu de networking între agenții de turism, mass media și antreprenori, asociații de promovare și furnizori pe plan local.
    GALA TURISMULUI „DESCOPERĂ NORD-EST”, care va include decernarea premiilor de excelență în promovare, pentru produse și destinații turistice din Regiunea Nord-Est, cină festivă și un spectacol oferit prin amabilitatea partenerilor noștri: Consiliul Județean Neamț prin Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare”, Primăria Târgu-Neamț prin Casa Culturii „Ion Creangă” și Asociația pentru Promovarea Văii Șomuzului.

Înainte de acest eveniment amplu, în data de 19 decembrie, se va organiza un infotrip dedicat în mod exclusiv unui număr de zece agenții de turism din România și Republica Moldova.
Pentru detalii suplimentare, ne puteți contacta la email [email protected].

1.-Agenda-GALA-2023-web-pdf

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate