,,GÂNDITORUL DE LA TÂRPEŞTI” – O STATUETĂ VECHE DE APROXIMATIV 6500 DE ANI

1

logoÎn urmă ganditorulcu 65 de ani debutau cercetările arheologice în situl de la Târpeşti (comuna Petricani, jud. Neamţ). Timp de aproape două decenii, săpăturile efectuate în acea aşezare au oferit rezultate deosebite, iar situl a devenit un adevărat reper al studierii neo-eneoliticului din spaţiul est-carpatic. Printre numeroasele şi interesantele vestigii descoperite aici, se numără şi o statuetă de lut, al cărui aspect este oarecum deosebit de celelalte.

Datorită modului de reprezentare, statueta este cunoscută şi sub numele de ,,Gânditorul de la Târpeşti”. Este o piesă modelată din lut, arsă, de culoare cărămizie, care înfăţişează un personaj masculin în poziţie şezândă. Modul realist de executare, cu detaliile anatomice foarte bine evidenţiate, ne arată grija cu care a fost lucrată această statuetă de mici dimensiuni. Coatele sprijinite pe genunchi şi palmele lipite de tâmple sugerează atitudinea unui gânditor, dar, de fapt, este vorba despre un personaj cu braţele ridicate, ce invocă divinităţile. În preistoria actualului spaţiu românesc mai sunt întâlnite astfel de reprezentări, dar cea mai cunoscută este cea provenită din neoliticul dobrogean – ,,Gânditorul de la Cernavodă”.

Statueta de la Târpeşti este atribuită comunităţii precucuteniene care a locuit în acest spaţiu acum aproximativ 6500 de ani. Comunităţile precucuteniene sunt cele care au precedat civilizaţia cucuteniană, arhicunoscută pentru splendida ceramică pictată.ganditorul-2

Figurine umane, realizate în special din lut, se întâlnesc în toate culturile neo-eneolitice. Statuetele antropomorfe făceau parte din ansamblul obiectelor sacre, utilizate adesea în cadrul ceremoniilor religioase. Deşi, în majoritate, reprezentările umane înfăţişează personaje feminine (Marea Mamă), sunt întâlnite uneori şi statuete masculine. În această ordine de idei, subliniem încă o dată valoarea deosebită a exemplarului de la Târpeşti, care vine în contrast cu cele mai multe dintre statuetele umane din arealul culturii Precucuteni, prin faptul că înfăţişează un personaj masculin, aflat în poziţie de rugă şi foarte expresiv realizat.

,,Gânditorul de la Târpeşti” poate fi admirat în Muzeul de Artă Eneolitică Cucuteni din Piatra Neamţ.

Dr. Vasile Diaconu

(sursa imaginilor – Arhiva MIAPN şi S. Marinescu-Bîlcu, Târpeşti…, 1981)

1 Comentariu
  1. Stratan spune

    Pozitia este practicata si acum in India, atunci cand se infaptuieste o anume practica spirituala.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate