Garda de Mediu Neamț, despre groapa de gunoi de la Târgu-Neamț:

0

În urma articolului O afacere de milioane la Târgu Neamț a lăsat în urmă o bombă ecologică [Foto/VIDEO] (click AICI), Garda de Mediu- Comisariatul Județean Neamț a trimis către redacția ZiarTarguNeamt.RO următoarea informare:

Spațiul pentru stocarea temporară a deșeurilor menajere-municipale nepericuloase Târgu-Neamț a fost construit în anul 2014 ca soluție pentru depozitarea temporară până la darea în folosință a depozitului județean conform (iulie 2015). Construirea acestuia s-a efectuat în baza tuturor aprobărilor necesare și cu măsurile de protecție a solului, apelor subterane și de suprafață, respectiv impermiabilizare cu membrană de geotextil și sistem de colectare a levigatului în bazin betonat vidanjabil.

Depozitarea deșeurilor menajere-municipale nepericuloase a început în decembrie 2014, activitatea fiind reglementată din punct de vedere al protecției mediului prin autorizația de mediu nr.271 din 19.12.2014 emisă de către Agenția pentru Protecția Mediului Neamț și din punct de vedere al gospodăririi apelor prin autorizația de gospodărire a apelor nr.26 din 28.01.2016, emisă de către Administrația Bazinală de Apă „Siret” Bacău, acte de reglementare emise pentru SC Eurosal TRADE SRL Tg. Neamț.

Începând cu data de 25.01.2016, s-a dispus măsura de sistare a depozitării deșeurilor menajere municipale în spațiun pentru stocarea temporară a deșeurilor menajere Târgu-Neamț, ca urmare a controlului tematic conform circularei nr. 157/GNM/8.01.2016- depozite de deșeuri municipale clasa „b” în operare. Deasemeni s-a dispus măsura privind transportul/relocarea deșeurilor menajere municipale depozitate în spațiul amenajat pentru stocarea temporară a acestora, într-un depozit conform și redarea terenului la starea inițială.

Din înregistrările verificate la sediul societății cu ocazia controalelor efectuate începând cu anul 2016, a rezultat că SC Eurosal TRADE SRL Târgu Neamț s-a conformat măsurilor dispuse, respectiv a sistat depozitarea și a început transportul/relocarea deșeurilor menajere municipale din spațiul amenajat pentru stocarea temporară a acestora, în depozitul conform Girov, cantitatea totală de deșeuri relocată fiind de 8242,14 mc (38%).

În urma controalelor efectuate de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu- Comisariatul Județean Neamț, s-au constatat și neconformități, drept pentru care societatea în cauză a fost sancționată contravențional (2 avertismente și 2 amenzi în cuantum de 100.000 lei și 50.000 lei), în conformitate cu prevederile OU 195/2005 privind protecția mediului, pentru nerespectarea condițiilor din autorizația de mediu și pentru nerealizarea la termen a măsurilor dispuse.

Contractul de concesiune a suprafeței de teren de 0,6 ha- domeniu public al orașului Târgu-Neamț, pe care s-a realizat spațiul pentru stocarea temporară a deșeurilor menajere, încheiat între Orașul Târgu-Neamț și SC Eurosal Trade SRL a expirat în decembrie 2019.
În anul 2020, nu au mai fost relocate deșeuri din spațiul pentru stocarea temporară Târgu Neamț în depozitul conform Girov, fiind începute demersuri pentru închiderea pe loc, respectiv:

-Primăria orașului Târgu-Neamț a emis pentru Orașul Târgu-Neamț, Certificatul de urbanism nr.298 din 26.08.2020, în scopul „Închidere depozit temporar a deșeurilor municipale și asimilabile Oraș Târgu Neamț”.
-Agenția pentru Protecție a Mediului Neamț a emis Decizia etapei de evaluare inițială nr. 7145/11.09.2020 pentru proiectul „Închidere depozit temporar a deșeurilor municipale și asimilabile oraș Târgu-Neamț”, act administrativ prin care s-a decis:
*necesitatea declansării procedurii de evaluare a impactului asupra mediului pentru proiectul menționat
*continuarea procedurii prin completarea documentației tehnice cu documentele solicitate de către Agenția pentru Protecție a Mediului Neamț.

Este în lucru documentația tehnică (proiectul) pentru obiectivul „Închidere depozit temporar a deșeurilor municipale și asimilabile oraș Târgu-Neamț”.


VEZI ȘI:

dolinex

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate