Grav accident rutier la Crăcăoani

0

Nu este o știre actuală, ci una din septembrie 1939, care face referire la un grav accident petrecut la Crăcăoani.

Nu era săptămănă ca presa județeană să nu relateze despre vreun accident petrecut pe șosele județului produse din vina șoferului sau a pietonilor, chiar dacă, evident, circulația și numărul de mașini nu erau ca în prezent.

În septembrie 1939, acest accident produs la intrare în Crăcăoani dinspre Târgu Neamț s-a soldat cu 3 morți și 34 de răniți.

Dar să aflăm cum s-a produs accidentul, din știrea apărută în ziarul „Avântulˮ:

Din Targul Neamţ plecase mercuri spre Piatra-Neamţ, autocamionul Nr. 236 P. N., proprietatea fraţilor Const. şi Vasile Neamţu, încărcată cu 57 muncitori, maşina fiind condusă de ajutorul de şofer Gh. Tudose, având alături, în cabină, pe unul dintre copropietari. Coborând panta dealului Crăcăoanilor, şoferul ne mai fiind stăpân pe volan din cauza vitezei cu care venea la vale, maşina s’a răsturnat în şanţul şoselei.

Sătenii cari treceau prin apropiere, au fost martorii acestei uluitoare nenorociri. Cu greu, au putut să-şi revină şi să înceapă a da primele ajutoare, scoţând de sub maşina sfărâmată zecile de victime cari strigau după ajutor, amestecate într’o baltă imensă de sânge.ˮ

La fața locului au ajuns de la Piatra Neamț prim-procurorul județului și doctorul Comoniță, iar de la Tîrgu Neamț- medicul Bondescu, medic primar al orașului și Eftimie, chirurg al spitalului, dar și numeroși medici din zonă.

Accidentul s-a soldat cu 3 morți (Bundu Ion din Humuleşti, Tache Blăbeanu din Vanători, iar pentru al treilea nu i s-a putut stabili identitatea). Alte 34 de persoane au fost rănite, mai grav fiind Boliric Iile din Oglinzi, Teodor Apostol din Răuceşti şi Gh. Rotaru din Petricani. Au fost răniți ușor Boliric Paraschiv din Oglinzi, Gh. Diaconu din Răuceşti, Ion Gavril Scutaru din Fllioara, Ştefan Ifttmie din Tg. Neamţ, Gh. Marcu din Pipirig, Acatincăi Mihai din Tg. Neamţ, D-tru Marcu-Pipirig, Scutaru Haralamb- Filioara, Grigoraş D-tru Răuceşti, Ichim IIie-Răuceşti, Ion Maria Dumltrache din Răuceşti, Mihai Movilă din Răuceşti, Vasile Scutaru din Fllioara, Scutaru Gh. Gheorghe-Fllioara, Moraru I. Vasile-Tg. Neamţ, Vasile Gh. Vasile din Tg. Neamţ, D-tru Coruga din Tg. Neamţ; Alex. Prună din Pipirig, Ion Gh. Tătărăşanu din Pipirig, Marcu Gh. Pavel din Pipirig, D-tru Marin din Rarău, Stan Vasile din Răuceşti, Ilie Gh.-Pipirig, Vasile Lăcătuşu din Pipirig, Coman Grigore din Pipirig, Diaconu N. Din Pipirig, Vasile Gh. Varlam din Pipirig, Gh. Dumitru Marian din Pipirig și Vasile C. Cosma din Filioara, toți aceștia fiind tratați la spitalul din Tîrgu Neamț.

„Din primele cercetări se constată că ajutorul de şofer care conducea vehiculul, nu posedă permis de circulaţie. Atat şi şoferul cât şi proprietarul s’au ales cu neînsemnate leziuni. Ancheta este condusă de şeful de post din Crăcăoani care a arestat pe proprietar şi pe şofer, urmând a fi înaintaţi parchetului pentru continuarea cercetărilor.ˮ

Prof. Emanuel Bălan

 

Sursa: Avântul, nr. 188, 17 septembrie 1939, p. 4.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate