Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 25 iunie 2019
  • :
  • :

Holocaustul, comemorat la Sinagoga Meseriașilor din Târgu Neamț

Marți, 9 octombrie, la Sinagoga Meseriașilor din Târgu Neamț a avut loc o manifestare de comemorare a victimelor Holocaustului.

Evenimentul, organizat de către Marcel Grinberg -reprezentant al comunității evreiești din Târgu Neamț și vicepreședinte al Comunității evreiești din Piatra Neamț, în parteneriat cu Liceul Vasile Conta Tîrgu Neamț, a reunit în primul rând elevi de la Colegiul Tehnic ,,Ion Creangă” și de la Liceul ,,Vasile Conta”, profesorii de istorie Arsintescu Ioan și Emanuel Bălan, inspector prof. Elena Preda (ISJ Neamț), dr. Vasile Diaconu de la Muzeul de Istorie si Etnografie Târgu Neamț, prof. Sandu Marius-Emanuel (relifie) și prof. Pavăl Mihaela (de limba româna ), ultimii doi de la Liceul ,,Vasile Conta”.

S-a discutat despre importanța acestei zile, despre ororile suferite de evreii din Europa şi din România, şi despre importanța toleranței între oameni.

Profesorul Emanuel Bălan și dr. Vasile Diaconu au vorbit și despre comunitatea evreiască târgunemțeană și rolul acesteia în evoluția comunității, despre suferințele acestora în timpul războiului si despre memoria locurilor de azi ale evreilor din Târgu Neamț.

Holocaustul a însemnat uciderea a milioane de evrei, fără un motiv anume. Cauza tragicului eveniment este încă o nedumerire. Neimplicarea oamenilor, spălarea pe creier, nebunia, frica sunt doar câteva aspecte care au dus condus la moartea atâtor oameni nevinovați, printre care și 1,5 milioane de copii.

1,5 milioane… de copii morți!

Holocaustul s-a întâmplat.

Datoria noastră, a tuturor este să știm ce s-a întâmplat, pentru a nu repeta istoria!

Este nevoie, atunci când vorbim despre ceilalți, să le cunoaștem istoria, obiceiurile, iar vizita la Sinagoga Meseriașilor, aflată în spatele Policlinicii, este un bun prilej de a cunoaște un aspect- cel religios al unei comunități, în trecut numeroase, astăzi în număr foarte mic.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *