Hram la Mănăstirea Văratec. IPS Ioachim a îndemnat la răbdare și rugăciune pentru pace în lume

1
Mii de pelerini vin la Mănăstirea Văratec cu prilejul celor trei zile de hram dedicate: Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec şi Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Biserica principală a mănăstirii este închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar în incinta aşezământului monahal se află moaştele Sfinţilor Iosif şi Gheorghe.

Programul liturgic a început încă din data de 14 august prin oficierea slujbei Vecerniei, urmată de Utrenia şi Slujba Prohodului Maicii Domnului.

Astăzi, de ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului, Liturghia a fost oficiată de Arhiepiscopul Ioachim al Romanului şi Bacăului împreună cu Episcopul vicar Calinic Botoşăneanul de la Iaşi. Delegatul Patriarhului României la eveniment a fost arhim. Paisie Teodorescu, Vicar Patriarhal. În această seară, de la ora 18:00, a fost oficiată slujba Privegherii în cinstea Sfinţilor Brâncoveni şi a Sf. Iosif.

Joi, 16 august, după slujba Acatistului Sf. Iosif, Liturghia va fi oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei. De la 18:00 va urma slujba Privegherii în cinstea Sfântului Gheorghe Pelerinul. În ziua sărbătorii Sfântului Gheorghe Pelerinul la Mănăstirea Văratec vor slujii membrii Sinodului Mitropolitan al Moldovei şi Bucovinei. Slujba va fi prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan.

„Din încredințarea Înaltpreasfintitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, am oficiat slujba Sfintei Liturghii, împreună cu Preasfintitul Calinic Botosaneanul la hramul principal al Mănăstirii Varatec.
A participat foarte multă lume, venită din mai toate ținuturile românești, dar și dintre cei plecați în străinătate. Despre semnificația teologică a sărbătorii a vorbit Preasfințitul Calinic.
Nouă ne-a revenit onoarea să transmitem binecuvântarea Înaltpreasfințitului Teofan, care, anul acesta, a ales să slujească la ctitoria voievodală a lui Alexandru cel Bun, M-rea Bistrița, cu același hram.
Maica Stareță Iosefina Giosanu a organizat în așa măsură sărbătoarea, încât toți participanții au plecat spre casă cu un dar spiritual în suflet, sădit tainic de Maica Domnului și cu un blid de hrană pentru a-și ogoi foamea trupească.
Mănăstirea aceasta după cum se știe este una dintre cele mai însemnate mănăstiri de călugărițe ale monahismului românesc. Este considerată oaza de liniște și odihnă pentru credincioși, loc de inspirație pentru scriitori și artiști, cetate de scăpare pentru cei săraci, ghid spiritual pentru pelerini, poartă a cerului și loc de întâlnire cu Dumnezeu pentru cei ce și-au dedicat viața lui Hristos.
La finalul slujbei am îndemnat pe toți credincioși participanți ca în aceste timpuri nestatornice, tulburi și încărcate de energii negative, să-și sporească răbdarea, să se roage pentru pace în lume, în țară sau în familii, iar Maica Domnului să fie acoperământul și sprijinul nevăzut al fiecăruia.” – Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Manastirea Varatec este situata in comuna Agapia, aproape de manastirea Agapia, la 12 km sud-vest de orasul Targu Neamt si la 40 km de orasul Piatra Neamt, intr-o mica depresiune de la poalele Muntilor Stanisoara, adapostita de culmea Dealul Mare, la o altitudine care nu depaseste 460 m.

Manastirea a fost ctitorita in anul 1785 de Maica Olimpiada.

Intre anii 1781-1785, maica stareta Olimpiada, fiica de preot, a primit marea misiune de a intemeia un schit intr-o poiana de langa Varatec. Poiana a fost cumparata de la padurarul Ion Balanoiu. Lucrarea a inceput la sfatul Sfantului Paisie de la Neamt si cu binecuvantarea Mitropolitului Gavriil Calimachi.

Ansamblul cuprinde:

1 Comentariu
  1. Alexandru spune

    Felicitari persoanei care a fotografiat. Asa ar trebui sa se faca chiar si la Sfintiri de Biserici, si la ziua Comunei. Si sa fie puse pe ziar.
    Sa vada si cei ce nu au fost acolo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate