Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
joi 12 decembrie 2019
  • :
  • :

Hram şi zile binecuvântate, la Mănăstirea Văratec

În această perioadă, Mănăstirea Văratec a devenit oaza de spiritualitate spre care se îndreaptă numeroşi credincioşi, cu prilejul celor trei zile de hram: Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec  şi Sfântul Gheorghe Pelerinul.

Biserica principală a mănăstirii este închinată sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, iar în incinta aşezământului monahal se află moaştele Sfintului Iosif de la Văratec- fondatorul mănăstirii- şi ale Sfântului  Gheorghe Pelerinul.

Programul liturgic a început încă din data de 14 august prin oficierea slujbei Vecerniei, urmată de Utrenia şi Slujba Prohodului Maicii Domnului.

În ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului,  slujbele au fos oficiate de către ÎPS Ioachim- arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu PS părinte Calinic Botoșăneanul- Episcop vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, alături de un sobor de preoți și diaconi.

„Suntem la Mănăstirea Văratec și ne-a chemat Maica Domnului pe fiecare. (…) În această zi, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, vă îndemnăm să trăiți dimensiunea sacră, mistagogică a acestei sărbători, să o cinstiți pe Maica Domnului ca Maica Vieții (…)”, a spus PS Calinic Botoşăneanul în cadrul cuvântării sale de la finalul Sfintei Liturghii, citat de doxologia.ro.

Sărbătorile Mănăstirii Văratec continuă vineri, 16 august cu sfintele slujbe săvârșite în cinstea Sfântului Iosif de la Văratec-fondatorul mănăstirii.

Sâmbătă, 17 august, maicile şi pelerinii vor înălţa rugăciuni Sfântului Gheorghe Pelerinul, ale cărui sfinte moaște se află în ansamblul monahal de la Văratec.


Mănăstirea Văratec este una dintre cele mai mari şi mai vizitate mănăstiri ortodoxe din ţară.Este situată la numai 12 kilometri de Târgu Neamţ şi la 40 de kilometri de Piatra-Neamţ, într-un cadru natural deosebit. După tradiţie, întemeierea comunităţii monahale de la Văratec se datorează monahiei Olimpiada, care, ajutată de duhovnicul Iosif şi de mai multe monahii, cu binecuvântarea stareţului Paisie de la Neamţ şi a mitropolitului Gavriil Calimachi (1760-1786), a pus bazele unei mici sihăstrii, în jurul anilor 1781-1785.

Ştefana B.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *