Hramul Schitului Vovidenia, din „Poiana Liniștii”

5
sursa foto: facebook Mihail Daniliuc
sursa foto: facebook Mihail Daniliuc

 

 

Împodobită de nuntă se arată astăzi Biserica, frumoasă cămară, primind pe cămara cea însufleţită a lui Dumnezeu, pe cea curată şi fără de prihană şi mai luminată decât toată făptura, petrecând copilăria sa în Sfânta Sfintelor, şi cu îngerii împreună cântând: Aliluia!

(Acatistul Intrării în Biserică a Maicii Domnului)

 

 

 

 

Luni, 21 noiembrie, Schitul Vovidenia- Neamț, veche vatră de sihăstrie românească, și-a serbat hramul, la sărbătoarea Intrării în Biserică a Maicii Domnului.

Programul religios a debutat duminică seară, cu slujba Vecerniei, și a continuat în această dimineață. Acatistul praznicului Intrării Maicii Domnului în Biserică și slujba Sfintei Liturghii au fost oficiate de un sobor de preoți și diaconi, dintre care îi amintim pe arhim. Benedict Sauciuc- starețul Mănăstirii Neamț, părintele profesor Ioan Mihoc- directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț, pr. arhim. Mihail Daniliuc- egumentul Schitului Vovidenia și alte fețe bisericești din zonă.hram-schitul-vovidenia

Hramul s-a încheiat cu săvârșirea unui parastas pentru ctitorii așezării monastice și pentru cei din veac adormiți.

La manifestările religioase prilejuite de hramul Schitului Vovidenia- Neamț au participat numeroși credincioși, atât din județul Neamț, cât și din alte zone ale țării, deși data sărbătorii s-a nimerit anul acesta într-o zi normală de lucru.

Toți cei care au venit să o însoțească pe prunca Maria la cinstita intrare în Biserică au fost invitați mai apoi la o agapă creștinească, alături de membrii obștii monahale.

Amplasat în apropierea Mănăstirii Neamț, Schitul Vovidenia este supranumit și Altarul din Poiana Liniștii, fiind locul unde pustinicii se retrăgeau pentru mai multă liniște încă din secolele trecute.

Potrivit site-ului oficial, Schitul Vovidenia îl are drept ctitor principal pe episcopal Ioanichie, unul din cei mai vrednici episcopi ai Romanului din secolul al XVIII-lea. Astăzi, la Schitul Vovidenia se păstrează câteva icoane vechi, vase şi obiecte de cult lucrate din argint, un număr însemnat de tipărituri ieşite de sub teascurile tiparniţei de la Neamţ care împreună vorbesc despre existenţa unei active vieţi bisericeşti trăită în această comunitate monahală.

La Vovidenia au trecut sau au poposit mai mulţi ierarhi ai Bisericii noastre, călugări vestiţi şi mulţi oameni de carte atraşi totodată şi de frumuseţile acestor locuri, printre care și mitropolitul Visarion Puiu sau scriitorul Mihail Sadoveanu.

Vovidenia, colţ al pământului românesc, altar de închinare al Bisericii strămoşeşti este o mărturie a iubirii de Dumnezeu şi de frumos, nestinsă şi astăzi într-o lume atât de agitată şi de nesigură, care ar trebui să se întoarcă la izvoare.

5 Comentarii
  1. Ceainic Leanna. spune

    Frumos cuvant al linistii, frunzei tremurand in vant, in clipocit de lacuri, in care toamna isi arata haina pentru a fii impodobita cu globuri de cristal iernatice, sufletul meu, este un porumbel turturea , porumbita cuvantator al liturghiei darului duhului sfant,cand toate anotimpurile trec ne amintim de Oratiile zmeilor si Irozilor de Ignat, pentru a trece prin Trecerea Mortii ca-n schitul Ustenia…in lacasul vovidean.Eu zic, ca arta muzica pictura sant seculii, eterni si fascinanti ai poporului roman, cand clopotul si toaa vor rasuna in Vovidenia, de bucurie glia strabuna va tresalta jucand in semnul de carte , plina de bucurie cu toti copii ei de piatra.Craciun fericit, lacasului vovidean.

  2. Dolha Sabiana Nalba spune

    Doamne! Tu, crezi, ca eu, in saracia, si cuviinta, mea, am cerut ca acest semn, sa fie, unul, al pacii depline, Tu, insa Doamne, ti-ai dezvelit Chipul din flacari, m-ai invatat, ca acest drum, este unul marturisitor, in care eu cred,ca Tu, si eu, am insemnat ca prin acest faptic, sa fiim realitatea unui panteism, desavarsit, Doamne, Tu, esti speranta cea dintai, Tu, esti, Calea, cred ca Tu si eu, ne-a intalnit in dreptate in stejarul de la Mamvri.

  3. Dolha Sabiana Nalba spune

    Purtati permanent un plic de TAMAIE din Sinai in SOBOR de 70 bani, la dvs….ca-n Craiovita ziua moroiul, frenologic, materialnic, adevarul, lumina, caldura, speranta, razbunarea in biserica bagat in cadelnita slujbei mari de Duminica a POPII catre vrajmasi.

  4. Dolha Sabiana Nalba spune

    Eu cred in Lupercalia sarbatoare daca, in SOBORUL oltean, in religia mortilor a Soarelui de Andezit in schitul Plumbuita Capitala.Bratara cruciulita de plastic, banulet de plastic,Prohodul de INVIERE Hristos,multe bisericesti,serpii maicii Domnului ar putea fii ingerul prefacut in lumina popii la retrocedarea lui Faraon, exorcisti,ori rommi , popi, ori monahii necanonici, aparuti inviati dupa fulger, manualul de astronomie clasa a 11 a.

  5. Dolha Sabiana Nalba spune

    In ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUZA.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate