Humuleştenii, păstrători ai tradiţiilor autentice de Anul Nou

0

Oamenii din Humuleşti, Târgu Neamţ nu dau uitării obiceiurile de Anul Nou. Indiferent de vreme sau vremuri, părinți, bunici și nepoți se adună în ultima zi din an,  împodobesc plugul cu brad și beteală, înhamă boii și pleacă prin sat, să-i ure pe vecinii mai cu dare de mână și nu numai.

Prima poartă pe care intră în perindul lor e cea de la Casa Memorială „Ion Creangă” din satul lor, al amintirilor din copilărie. Nu le merge bine dacă sfidează amintirea bădiței Ion

Ei pot fi considerţi cei mai autentici păstrători ai Plugului cu boi. Şi anul acesta, au ajuns la Primăria oraşului Târgu Neamț. Acolo nu-i aștepta doar primarul, viceprimarul și funcționarii publici. Zeci de locuitori ai orașului au lăsat treburile de acasă și au venit să-i vadă și să le audă urătura desebită.

Iar prezența lor fascinează. În primul rând, prin recuzită. Îmbrăcați cu haine vechi, tradiționale, încălțați cu opinci păstrate pentru ocazii speciale, cu plugul cu boi în fața grupului (plug pe care orășenii îl văd poate doar o dată-n an, de Anul Nou). Urătura lor personalizată este acompaniată de fluier, bucium, buhai. Textul literar rostit de mai mulți humuleșteni, pe rând, este o descriere hiperbolizantă, cu ecouri mitice, a unei agriculturi ideale, în care sunt incluse noi elemente ironice/comice, în funcție de an și de gazda urată. Bineînțeles, pe parcursul urăturii se aruncă cu orez, pentru prosperitatea și belșugul casei în care au intrat.

Alături de plugul cu boi sunt şi Arnăuţii din Humuleşti. Prin jocul lor, oglindesc lupta eroică a poporului român,o tradiţie cu care nemţenii se pot mândri că au păstrat-o intactă, spre deosebire de alte zone ale ţării. Copiii dornici să înveţe pasul arnăuţilor sunt călăuziţi de cei mai în vârstă. Le place, se simt şi sunt importanţi şi apreciaţi de comunitate şi reprezintă speranţa că datinile de Anul Nou nu vor deveni doar o simplă pagină de istorie nescrisă.

Plugul cu boi şi Arnăuţii de la Humulești participă și anul acesta la Festivalul Obiceiurilor și Tradițiilor de Anul Nou.  Marţi, 2 ianuarie, în centrul oraşului Târgu Neamţ.

Andreea Trăsnea

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate