Icoană furată de la Mănăstirea Sihăstria

0

Obiecte de patriomoniu dispărute la nivelul județului Neamț și date în urmărire

În jurul datei de 12 iulie 2011, din biserica cu hramul Nașterea Maicii Domnului din cadrul Mănăstirii Sihăstria s-a constatat lipsa unei icoane din lemn ferecată cu argint și datată în anul 1797. Icoana reprezintă pe Maica Domnului cu Pruncul – ce ține în palme însemnele puterii – în brațe, ambii purtând coroane închise bizantine și așezați pe un tron. Pe ferecătura de argint se poate citi anul și monogramele personajelor reprezentate.

Întreaga compoziție – încadrată între două coloane – este executată în stil baroc cu influențe rococo și elemente caracteristice barocului turcesc.

Din datele comunicate rezultă că icoana are dimensiunile de aproximativ 50 X 30 cm.

***

Toate bunurile culturale mobile puse în urmărire de Inspectoratul de Poliție Județean Neamț provin din biserici și mănăstiri, iar ultimul caz, s-a înregistrat în anul 2012.

„După anul 2012, la nivelul județului Neamț nu s-au înregistrat furturi din biserici (inclusiv din cutia milei), cu excepția unor tentative, soluționate rapid, fapt datorat și unei acțiuni de prevenire a furturilor din lăcașuri de cult desfășurată de polițiștii Serviciului de Investigații Criminale și cei ai Serviciului de Ordine Publică, în cursul anului 2012, în urma căreia bisericile din județul Neamț au fost dotate cu sisteme de alarmă și PSI.”, a transmis IPJ Neamț.

dolinex

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate