IDENTITATE NEMŢEANĂ

0

Fundaţia Culturală “Ion Creangă” Târgu Neamţ a implementat în perioada mai 2012 – septembrie 2012, proiectul „Identitate Nemţeană”, proiect finanţat din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, acordate de Consiliul Judeţean Neamţ pe domeniul Cultura si Religie – acţiuni interne şi internaţionale.
Fundaţia Culturală „Ion Creangă” a iniţiat proiectul de promovare a valorilor istorice nemţene din dorinţa de a realiza un volum de lucrări de istorie locală, sub titlul „IDENTITATE NEMŢEANĂ”, volum care are drept scop informarea şi sensibilizarea publicului faţă de memoria comunitară şi istoria locală.
Această acţiune a fost realizată prin participarea majorităţii profesorilor de istorie din judeţul Neamţ, în colaborare cu Inspectoratul Şcolar al Judeţului Neamţ şi constituie un mijloc de implicare cultural – educativă, de documentare şi cercetare. Volumul este structurat pe următoarele secţiuni: scurt istoric al comunităţii, personalităţi marcante şi monumente istorice.
Acţiunea şi-a propus să revigoreze memoria comunitară, istoria acesteia şi angajarea realizatorilor în procesul de recuperare a specificului local, al memoriei locale. Cercetarea a fost realizată de profesori de istorie, voluntari în această acţiune, din toate comunele şi oraşele din judeţul Neamţ, organizaţi în comisii de lucru care au cercetat istoria locală şi au participat la finalizarea volumului Identitate Nemţeană.

Obiectivele proiectului au fost:
Promovarea istoriei locale şi revigorarea interesului faţă de istoria propriei comunităţi;
Implicarea cadrelor didactice, elevilor şi a reprezentanţilor comunităţilor locale în recuperarea istoriei locale;
Participarea factorilor responsabili la o acţiune comună de valorizare a istoriei locale nemţene;
Încurajarea participării tinerilor la activităţi de cercetare-documentare adaptate vârstei lor;
Educarea grupului ţintă şi a membrilor comunităţii în spirit civic şi respect pentru valorile culturale şi spirituale locale;
Educarea tinerilor pentru a fi capabili să identifice şi să analizeze surse istorice locale.

Rezultatele finale ale proiectului:
200 de cărţi cu titlul IDENTITATE NEMŢEANĂ;
100 de profesori de istorie implicaţi în activităţi de documentare la nivelul comunităţilor în cadrul cărora se desfăşoară;
1000 de elevi implicaţi în activităţi de documentare despre localitatea în care s-au născut;
Dotarea bibliotecilor şcolare din judeţul Neamţ cu câte un volum Identitate Nemţeană;
Motivarea tinerilor pentru studierea istoriei locale şi realizarea de lucrări cu caracter monografic;
Organizarea unei Conferinţe pe tema Valori istorice locale şi identitate spirituală în ţinutul Neamţului pentru promovarea istoriei locale.

„ PROIECT REALIZAT CU SPRIJINUL CONSILIULUI JUDEŢEAN NEAMŢ”

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate