În ce cazuri pot șoferii să plece de la locul unui accident rutier

0

Conducătorul auto care pleacă de la locul unui accident rutier ca urmare a unei înţelegeri cu victima sau din alte motive şi nu respectă obligaţiile legale în astfel de situaţii, este cercetat penal pentru comiterea infracţiunii părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

Poliţiştii efectuează toate demersurile necesare pentru identificarea vehiculului implicat în accidentul rutier şi a conducătorului auto care nu a rămas la faţa locului sau nu s-a prezentat la poliţie în vederea constatării. În astfel de situaţii, sunt angrenate efective mărite şi se desfăşoară activităţi intense de probaţiune de către organele judiciare în scopul stabilirii tuturor împrejurărilor în care s-a produs accidentul rutier.

Dacă, în cazul unui accident rutier au rezultat victime, fie numai cu vătămări uşoare, este interzisă modificarea poziţiei vehiculului până la sosirea echipajului de poliţie pentru a se face măsurătorile în astfel de cazuri. În caz contrar, dacă victima se va prezenta ulterior la o unitate medicală sau la poliţie pentru a declara accidentul, conducătorul auto implicat în eveniment va fi cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de părăsirea locului accidentului fără încuviinţarea organelor de poliţie.

Poliţiştii rutieri îndeamnă şoferii pentru a evita aceste situaţii neplăcute care pot atrage răspundere penală, ca orice eveniment rutier, oricât de uşor ar fi, să fie anunţat deîndată prin 112. Aşadar, cei implicaţi nu au voie să părăsească locul accidentului.

Totodată, potrivit prevederilor Codului Penal, părăsirea locului accidentului, fără încuviinţarea poliţiei sau a procurorului care efectuează cercetarea locului faptei, de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, ori de către examinatorul autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi fapta oricărei persoane de a modifica starea locului sau de a şterge urmele accidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţa locului.

Conducătorii auto pot părăsi locul unui accident doar în următoarele împrejurări:

  • în urma accidentului, au rezultat doar pagube materiale;
  • în lipsa altor mijloace de transport, conducătorul auto trebuie să transporte răniții la cea mai apropiată unitate sanitară, dar ulterior se întoarce la locul accidentului;
  • dacă conducătorul auto este șofer pe un autovehicul cu regim de circulație prioritară, acesta trebuie să anunțe imediat poliția, iar după terminarea misiunii, să se prezinte la sediul unității de poliție pe a cărei rază de competență s-a produs accidentul, pentru întocmirea documentelor de constatare;
  • victima părăsește locul faptei, iar conducătorul auto, anunță imediat accidentul la cea mai apropiată unitate de poliție.

sursa: IPJ Neamț

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate