„În fotografie este foarte greu să fii simplu”/ Cristian Irimia expune „Pasiune” la Casa Culturii din Târgu Neamț

0

Vineri, 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor, îm Sala expozitională a Casei Culturii „Ion Creangă” Târgu Neamț are loc vernisajul Expoziției de fotografie „PASIUNE” a fotografului Cristian Irimia.

Evenimentul începe la ora 12.00, iar intrarea este liberă.

Imaginile prezente în această expoziție sunt alese din arhiva mea aleatoriu, dar care să reprezinte aproape toate >zonele< mele de interes, în primul rând orașul meu natal, Târgu Neamț. Cu Cetatea Neamțului, Casa memorială >Ion Creangă<, cu râul Ozana, florile, copacii, parcurile, monumentele, casele și locuitorii >cetății<.

Mă simt onorat și mulțumesc pe această cale Primăriei orașului Târgu Neamț, domnului primar Daniel Harpa, Casei culturii orașului Târgu Neamț pentru că mi-a oferit oportunitatea de a împărtăși iubitorilor de imagine, culoare și frumos (pe care unii nu le pot sau nu vor să le vadă), momente și imagini ale trecerii noastre prin această viață și pe aceste locuri pline de istorie. Mulțumesc și prietenilor mai mult sau mai puțin virtuali, pentru miile de vizualizări și de aprecieri pentru postările mele din mediul online, referitoare în primul rând la promovarea micului nostru orășel, pe care îl iubesc! Și zâmbiți! Este gratis.”, transmite fotograful târgu-nemțean.

Despre Cristian Irimia, câteva gânduri în câteva rânduri

Cristian Irimia a văzut lumina zilei pe 4 noiembrie 1960 în Târgu Neamț.

A fost „educat” la grădinița orașului, la Școala Generală nr.5, la Liceul teoretic (apoi industrial) „Ștefan cel Mare” și nu în ultimul rând decătre  Maria- omul care i-a fost mamă și tată, frate și soră. Este căsătorit de peste treizeci de ani, are un copil, Andreea, care în anul ce-a trecut i-a făcut un frumos cadou și i-a dat un nou prilej de bucurie în viață prin câștigarea titlului de „bunic”.

  • Dintotdeauna, îndrăgostit de imagine

Fiecare dintre noi se naște cu un talent. Unuia i-ar place să conducă o navetă spațială, altuia să facă mâncare, să fie medic chirurg sau solist de operă. Eu am fost, de când mă știu, îndrăgostit de imagine. Din această cauză am și dat examen la arte plastice, dar nu am intrat din simplul motiv că era poarta închisă. Glumesc. Lipsit de experiență, pur și simplu nu am trecut de proba eliminatorie”, ne povestește Cristian Irimia.

Primul contact „fizic” cu imaginea a fost când, copil fiind, la ieșirea din cinematograful târgului de la acea dată, a găsit pe jos o bucată de film pe celuloid, cu câteva imagini, probabil din filmul care rula în acea zi. „Eram foarte entuziasmat. Am studiat câteva zile bucățica de film, apoi am aflat că pentru o secundă de film sunt necesare 24 de imagini pentru a recepționa o imagine în mișcare. După câteva zile de căutări, neliniști și multe insistențe la >sponsor<, aveam primul aparat foto, un Certo Certina, de proveniență est-germană, pe film lat. Aveam 12 ani. Acela a fost începutul pasiunii mele”, ne mărturisește Cristian Irimia.

  • Spre deosebire de oameni, fotografiile nu trădează

Deși realizează fotografii deosebite, nu se consideră un „fotograf”. A fi fotograf, din punctul lui de vedere, presupune să fii specialist în arta și tehnica fotografică.

În domeniul fotografiei, am fost, sunt și voi rămâne un elev. Pentru fotografie, nu cred că este de ajuns să ai în mâini un aparat foto. Pentru fotografie trebuie să ai în primul rând ochi (de artist), suflet (de artist) și pasiune. Multă pasiune și răbdare. Și nu în ultimul rând lumină. De două feluri de lumină: spirituală și naturală. Sau artificială.

În fotografie este foarte greu să fii simplu… Capturezi momente și sentimente. Nu lucruri. Îmi place să imortalizez tot ce este frumos. Natura în toate anotimpurile ei, cu răsărituri și apusuri de soare, cu nori, stele, lună, cu flori și oameni. Mai ales oameni simpli și frumoși cu sufletul.

Iubesc culorile și de aceea,în majoritatea cazurilor, mai pun un strop de culoare în fiecare >captură<. Iubesc sincer fotografiile pentru că, spre deosebire de noi oamenii, nu trădează. Ele nu se schimbă niciodată”, ne spune Cristian Irimia.

foto: Cristi Irimia

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate