Începe postul Crăciunului
Sâmbătă, 14 noiembrie, este lăsatul secului pentru postul Crăciunului. În următoarele 40 de zile (15 noiembrie – 24 decembrie), credincioșii se pregătesc în vederea întâmpinării praznicului Nașterii Domnului.
Prin durata lui de 40 de zile, ne amintește de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească Cele 10 Porunci, scrise de Dumnezeu pe lespezi de piatră. Creștinii, postind trupește și sufletește, se învrednicesc să primească pe Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.
Postul Nașterii Domnului este unul aspru. Credincioșii au dezlegare la pește, vin și untdelemn în zilele de sâmbătă și duminică. Prima și ultima săptămână a postului sunt perioade cu postire mai aspră, iar zilele de sâmbătă și duminică nu au dezlegare la pește, ci doar la vin și untdelemn.
24 decembrie, Ajunul Crăciunului, este cea mai aspră zi de postire. Există obiceiul să nu se mănânce până la ora 15.00, o practică ce ne amintește de postul ținut în vechime de catehumenii care în seara acelei zile primeau botezul și împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.
Dezlegarea la alimente de dulce se face abia după Sfânta Liturghie de Crăciun, din 25 decembrie,
Postul nu înseamnă însă doar a te înfrâna de la bucatele de origine animală, ci este o perioadă de curățire spirituală prin rugăciune. În această perioadă, trebuie să ne abținem de la orice rău:
Dacă vrei, creștine, să-ți fie postul folositor, atunci, postind trupește, să postești și duhovnicește și să postești întotdeauna. Cum pui frâu pântecelui tău, tot așa pune-l și gândurilor și patimilor tale celor rele.