Indici de calitate si siguranta a alimentelor si sfaturi pentru cumparaturile de Pasti

0

                    Lumina si bucuria Sarbatorilor Pascale nu trebuie sa fie umbrite de unele evenimente neplacute, cauzate de o alimentatie nesanatoasa. Pentru siguranta si sanatatea dumneavoastra, inspectorii OPC, va sugereaza sa fiti extrem de vigilenti la achizitionarea produselor alimentare si sa urmariti cu atentie urmatoarele aspecte:

Carnea de miel
 Cumparati numai din macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete;
 Carnea trebuie sa prezinte stampila sanitara-veterinara ;
 Carnea sa fie elastica si sa nu prezinte suprafata lipicioasa si urat mirositoare ;
 Carnea achizitionata se va transporta in conditii igienice, cat mai repede si se va depozita la temperaturi de refrigerare, respectiv 0 – 4 grade C.
Peste
 La cumparare verificati daca pestele proaspat prezinta urmatoarele modificari: solzi care se desprind usor, corpul acoperit cu mucus urat mirositor, branhii de culoare cenusie sau bruna – in aceste cazuri pestele este sigur alterat si poate prezenta un pericol pentru sanatatea dumneavoastra;
 Pestele proaspat trebuie pastrat si expus la comercializare in vase cu gheata, fiind partial acoperit de gheata.
Oua
 Evitati cumpararea oualor a caror coaja este crapata, murdara sau sparta;
 La spargere, ouale nu trebuie sa prezinte albusul tulbure sau amestecat cu galbenusul ;
 Verificati data durabilitatii minimale care este inscrisa pe ambalaj, in cazul oualor ambalate sau pe un afis impreuna cu alte informatii precum categoria de calitate, categoria de greutate, o mentiune a metodei de crestere etc.
Vopsea de oua
 Cumparati vopsea de oua numai din locuri autorizate;
 Urmariti incadrarea produsului in data durabilitatii minimale.
Atentie! La vopsirea oualor, nu utilizati vopsea pentru alte destinatii, precum cea tipografica sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta pericol pentru sanatate.
Produse de patiserie
 Cumparati produse numai din locuri autorizate;
 Spatiile de comercializare trebuie sa fie in permanenta curate si bine intretinute;
 Se va avea in vedere ca produsele de patiserie neambalate trebuie comercializate in termen de 24 ore de la data fabricatiei (acestea fiind scutite de indicarea datei durabilitatii minimale);
Vin
 Cumparati produse numai din locuri autorizate;
 Nu va lasati “ademeniti” de vanzatorii din piete sau din alte locuri neautorizate care vand produsele in recipiente PET refolosite, care va ofera degustarea produselor prin intermediul dopurilor recipientelor pentru a dovedi “calitatea naturala” a produsului;
 Verificati etanseitatea recipientelor.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI – cumparare carne
– La cumpararea produselor din carne  acordati atentie deosebita la aspectul produsului, atat exterior, cat si in sectiune, daca este posibil;
– Nu achizitionati produsele la care suprafata este mazguita, lipicioasa, deshidratata, cu pete de mucegai, produse cu miros si culoare modificate, consistenta nespecifica sortimentului, cu grasime acumulata sub membrana, aspect de vechi ;
– Urmariti modul de etichetare al produselor din carne, nu cumparati produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie inscrierea, la locul de comercializare a datei durabilitatii minimale/ datei limita de consum si a ingredientelor alergene;
– Refuzati produsele din carne pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare;
– Refuzati produsele din carne pe care nu este inscrisa data durabilitatii minimale/ data limita de consum sau daca aceasta este modificata sau depasita;
– La cumpararea produselor alimentare si, implicit a produselor din carne, solicitati  si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
– Nu cumparati produse din carne  din locuri neautorizate – comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala şi riscati să achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sănătatea.

Viorela Gherasim

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate