Inspecțiile prințului Carol la unitățile militare din zona Tîrgu Neamț în 1917

0

În vara anului 1917, prințul Carol a efectuat mai multe inspecții în unități și formațiuni militare ale armatei române. Aceste inspecții veneau în urma ordinului primit de la regele Ferdinand, inspecții care constatau pregătirea, înzestrarea și moralul trupei, în urma cărora prințul făcea unele observații și propuneri.

În perioada 23-28 mai 1917, prințul a efectuat mai multe inspecții în zona Pașcani-apărarea antiaeriană, la Școala centrală de puști-mitraliere de la Sodomeni, la Divizia 13 și centrul de automobile din Hârlău, dar și la Batalionul vânătorilor de munte de la Târgu-Neamt și compania de motocicliști-mitraliere de la Mănăstirea Neamț. Ne vom opri asupra observațiilor și propunerilor sale asupra trupelor din zona Tîrgului.

„4 iunie 1917, No 7

Raport către Maiestatea Sa Regele

Sire,

Urmare Înaltului Ordin al Maiestății Voastre am continuat inspecțiile în diferitele unități de trupă și comandamente ale armatei, în intervalul dintre 23 mai inclusiv până la 28 mai inclusiv. ..Rezultatul acestor inspecțiuni, cu el mai profund respect, am onoarea a-l supune cunoștinței Maiestății Voastre…

3) Compania de motocicliști-mitraliere. Căpita Manolescu. Se prezintă numai cu un început de organizație, de altfel foarte frumosși cu multă pricepere început de căpitanul comandant. Personalul există; lipsesc încă o parte din piese și motocicletele. Pentru instrucție sunt numai două motociclete montate cu mitraliere și cu care se face toată seria de exerciții.

4) Batalionul Vânători de Munte. Maiorul Bădulescu Virgil. Batalionul Vânători de Munte are un efectiv de 35 ofițeri și 1697 trupă. Stare sanitară foarte bună. Acest batalion este împărțit în 5 companii de luptă, două companii de mitraliere și una companie de stat-major. Echiparea oamenilor este completă. Instrucția foarte bine făcută. Am asistat la trageri, la ascensiuni și coborââri cu colțuri, cu frânghii și fără frânghii; la ștafete, la recunoașteri, la școala grenadierilor; semnalizatori; la trageri din copaci etc. Și impresia ce am căpătat este mai mult decât favorabilă. Este o adevărată plăcere a vedea modul cum lucrează această trupă fie în ansamblu, fie individual. Comandantul batalionului și cu ofițerii săi aleși merită toată lauda și respectuos îi prezint bunei voințe a Maiestății Voastre.

Notă a regelui Ferdinand: Ar trebui să aibă și această unitate partea ei sedentară.

Observațiuni și propuneri

2) Batalionul de Vânători de Munte mai are nevoie de un număr de 45 cai de munte pentru purtatul mitralierelor și samarelor. În țară nu se găsesc. Propun  a se admite, urgent, ca să se cumpere din „Bicazul Ungurescˮ unde se găsesc cai foarte buni de munte și cu prețuri destul de avantajoase (350-450 lei unul).

3)Un corp constituit cum este Batalionul Vânătorilor de Munte trebuie neapărat să-și aibă și drapelul. Propun, respectuos, deci, a i se da drapel…

Carol

Colonel C. Găvănesculˮ

Prof. Emanuel Bălan

Sursa:

România în „Marele Războiˮ . Anul 1917. Documente, impresii, mărturii, coordonator General-maior (r) dr. Mihail E. Ionescu, Editura Militară, București, 2018, p. 198-201.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate