Investiție record în sănătate, în mandatul lui Harpa: Aproape 8 milioane de euro pentru reabilitarea clădirii monument istoric a spitalului din Târgu-Neamț

0

Spitalul orășenesc „Sf. Dimitrie” din Târgu-Neamț beneficiază de o finanțare pentru un important proiect de reabilitare și dotare a pavilionului central, unde funcționează secțiile de Medicină Internă și compartimentele de Gastroenterologie, Diabet, Obstetrică-Ginecologie, și Neonatologie.

După cum bine se știe, clădirea în care funcționează aceste secții are o lungă istorie, datând din secolul al XIX-lea. Spitalul din Târgu-Neamț este unul dintre cele mai vechi spitale din Moldova, fiind inaugurat în anul 1852, ca spital al Mănăstirii Neamț.

Proiectul de reabilitare și dotare a fost depus în urmă cu câțiva ani, de către conducerea anterioară a spitalului și, cu implicarea actualei conduceri și a primarului Daniel Harpa, proiectul elaborat în colaborare cu primăria și consiliul local Târgu-Neamț a fost revigorat anul trecut și preluat de Compania Națională de Investiții.

Este prima investiție de acest gen de când există clădirea monument istoric, pentru care a fost necesară obținerea mai multor avize comparativ cu alte clădiri care nu intră sub acest regim special.

Câștigătorul licitației este firma Iașicon. Dotarea compartimentelor medicale din pavilionul central constă în lucrări de reabilitare la interior și exterior, a sălilor de operație, saloanelor și holurilor.

Valoarea proiectului este de 39.360.148 lei (aproape 8 milioane de euro), din care valoarea estimată pentru dotări este de 5.400.000 lei.

„Ne bucurăm foarte mult că s-a reușit cu sprijinul Consiliului Local și al domnului primar Daniel Harpa să resuscităm acest proiect finanțat de Compania Națională de Investiții care găzduiește, din 260 de paturi, secția de Ginecologie cu 35 de paturi, Neonatologia cu 16 paturi și secția cea mai importantă și cea mai mare din spital, Medicina Internă, cu 55 de paturi.

Acest proiect era așteptat de foarte mulți pacienți având în vedere condițiile medico-sanitare prezente care nu mai îndeplineau normativele în vigoare. Ne bucurăm că în sfârșit începe acest proiect de o mare anvergură și sperăm că prin colaborarea tuturor factorilor implicați să se finalizeze cât mai repede.

Într-adevăr, a durat un pic, dar cu ajutorul și implicarea tuturor factorilor de decizie, în special a domnului primar Harpa, s-a reușit împreună cu conducerea spitalului finanțarea acestui proiect. Acum urmează pașii în ceea ce privește anunțarea DSP și stabilirea pașilor de începere și execuție a proiectului.

Va fi un mic deranj și pentru pacienți având în vedere că se reduce spațiul, dar sperăm că totul va decurge așa cum ne-am propus și în perioada stabilită cu constructorul să finalizăm acest proiect.”, a declarat managerul spitalului din Târgu-Neamț, dr. Alexandru Pătrașcu.

Amintim ca Sănătatea a fost un domeniu prioritar pentru administrația Harpa la Târgu-Neamț, dovadă fiind numeroasele investiții realizate pe toate secțiile de-a lungul anilor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate