Investiții în liceele, școlile, grădinițele și creșa din Târgu Neamț

0

ÎNVĂȚĂMÂNT: LICEE, ȘCOLI, GRĂDINIȚE, CREȘE. EDUCAȚIA DE CARE AVEM NEVOIE PENTRU COPIII DE CARE AVEM NEVOIE

CREȘA ORAȘULUI TÂRGU NEAMȚ:

DEȘI DE AFARĂ SE AUDE ÎNCĂ ZUMZETUL STRĂZII, ÎN PRIMUL MOMENT AI IMPRESIA CĂ AI PĂTRUNS, CA PRIN FARMEC, ÎNTR-O ALTĂ LUME.

O lume colorată, luminoasă, plină de veselie și imaginație, lumea copilăriei și a poveștilor lui Creangă. În mijlocul încăperii stau aliniate câteva măsuțe și scaune în miniatură, vegheate de păpuși și jucării de pluș cu zâmbete până la urechi. De-a lungul pereților proaspăt văruiți sunt înșirate dulapuri vopsite în verde, roșu și portocaliu, ale căror mânere au chipul unor personaje din basme și desene animate. Când femeia surâzătoare care ne-a invitat să intrăm trage de mânerul unuia dintre dulapurile fermecate, acesta se transformă cât ai clipi într-un pat de copil, cu o pernă pufoasă și lenjerie colorată.“Aici vor dormi copiii mai mari”, ne explică ea. “În orele de joacă, ridicăm paturile și ne rămâne spațiu suficient să ne zbenguim. Acolo e încăperea pentru bebeluși, cu pătuțuri și jucării zornăitoare. Ce ziceți, vă place?”Cum ar putea să nu ne placă? Noua creșă din Târgu Neamț, pregătită să își deschidă porțile la toamnă, are tot ce îi trebuie unui loc în care ți-ai dori să îți știi copilul atunci când nu poți să fii lângă el.

Primarul Daniel Harpa, el însuși tată a doi copii, trece dintr-o încăpere în alta cu o expresie vădită de satisfacție. În bucătărie, mobilierul cel nou și ustensilele sunt deja la locul lor, iar băile cu chiuvete și vase de toaletă miniaturale sclipesc de curățenie. “Sunt tare bucuros că am reușit să construim o creșă frumoasă, modernă și încăpătoare în Târgu Neamț”, ne spune Daniel Harpa. “Atunci când mă gândesc la copii, mă gândesc la viitor. Cum facem de altfel noi, toți târg-nemțenii.


MODERNIZARE ÎN TIMP RECORD LA COLEGIUL NAȚIONAL “ȘTEFAN CEL MARE

După reparații, arată așa cum merită o instituție cu prestigiul lui.

În Târgu Neamț, preocuparea pentru educarea tinerilor locului e o tradiție încă de la jumătatea secolului al XIII-lea. Începuturile educației sunt legate de prima biserică construită în oraș, activitate atestată documentar prin certificatul emis de voievodul Grigore Alexandru Vodă, în anul 1756. În toamna anului 1852 se inaugura, în prezența domnitorului Alexandru Ghica-Voievod, Școala Domnească, numită așa în onoarea domnitorului care a fondat-o. Patru ani mai târziu, în casa lui Mihail Kogălniceanu de pe Ulița Mare, pusă la dispoziție de Consiliul Orășenesc, s-a înființat și Școala de fete, sub îndrumarea institutoarei Sofia Cocea. Astăzi, pe locul „Școlii de fete” se află gimnaziul Colegiului Național „Ștefan cel Mare”. Un colegiu prestigios unde, indiferent de probleme și de schimbări, dascălii târg-nemțeni au reușit mereu să își îndrume elevii spre performanță. Clădirea centrală a școlii a fost construită între anii 1959-1961. Dar, de la darea ei în folosință și până în zilele noastre, nu a mai fost reabilitată și modernizată. Toate generațiile de absolvenți, din anii ‘60 și până astăzi, au aceeași imagine când se gândesc la holul școlii și la sălile de curs în care au învățat. Până anul trecut, când primarul Daniel Harpa a decis că acest colegiu reprezentativ pentru oraș merită mai mult – și a trecut la fapte. A obținut o finanțare guvernamentală de aproape 2.500.000 lei, cu care corpul principal al clădirii a fost curățat până la zid și apoi reabilitat. S-au schimbat instalațiile electrice și cele de încălzire, iar cea de canalizare a fost refăcută. Cele 21 de săli de clasă au fost mobilate modern, iar cele trei laboratoare au fost dotate cu echipament nou.

Reabilitarea a fost făcută într-un timp record, de mai puțin de un an, în care Primăria, prin persoana domnului Daniel Harpa, a fost principalul nostru partener, implicat în toate detaliile lucrărilor,” a spus prof. Adina Margine, directoarea colegiului, la evenimentul de inaugurare care a avut loc la începutul acestui an.


ALTE TREI PROIECTE, ÎN ETAPA DE EVALUARE

Încă de a doua zi, în timp ce elevii și profesorii de la Colegiul “Ștefan cel Mare” se bucurau de noile lor clase, primarul Harpa și echipa sa au trecut deja la următorul pas.

Curând, a fost conceput și depus spre finanțare proiectul pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea a patru corpuri de clădire din cadrul Colegiului Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamț, precum și amenajarea de terenuri de sport. A urmat cel pentru îmbunătățirea infrastructurii educaționale la Școala Gimnazială nr. 2 „Grigore Ghica Vodă” Târgu Neamț și cel prin care se propune reabilitarea, modernizarea și dotarea corpului principal al Liceului „Vasile Conta” Târgu Neamț, unde va fi amenajat și un teren de sport. În prezent, toate aceste proiecte se află în etapa de evaluare, iar echipa Primăriei așteaptă cu nerăbdare decizia finală.

Perspectivele sunt promițătoare, iar Daniel Harpa e hotărât să nu renunțe până când nu își va vedea dus la bun sfârșit și acest obiectiv: alți zeci – sau, mai bine, alte sute – de elevi bucuroși, în clase noi, aduse la standarde europene.

PRIN FONDURI GUVERNAMENTALE AU FOST CONSTRUITE/ REABILITATE, URMĂTOARELE INSTITUȚII DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN ORAȘ, ÎN PRIMUL MANDAT:

1. Reabilitare si modernizare a trei corpuri de clădire la Colegiul Tehnic Ion Creangă Târgu Neamt , jud Neamt – valoare totală 1.626.813 lei;

2. Construire corp central Scoala gimnazială nr 3 Humulești oras Tg Neamt, judetul Neamt – valoare totală 1.494.239 lei;

3. Construire corp şcoală cu trei săli de clasă la Şcoală Gimnazială „Grigore Ghica Vodă” – valoare totală 712.293 lei.

  • Comandat de PSD NEAMȚ, executat de Ghici Computers SRL, cod MF 21200019
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate